Person trägt weißes Oberteil, trägt zwei blaue Handschuhe, hält Blutröhrchen in der Hand mit Covid 19 Aufdruck
Αξίζει να γνωρίζετε

Συνάφεια μιας λοίμωξης από Covid-19 και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της

Το Covid 19 Pandemic έχει αλλάξει τον κόσμο θεμελιωδώς από το 2019 και εξακολουθεί να διαμορφώνει τη ζωή πολλών ανθρώπων σήμερα. Παρόλο που η οξεία απειλή για τον ιό έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο σε πολλά μέρη του κόσμου, παραμένει θέμα επίμονης συνάφειας. Το 2024, το τοπίο των προστατευτικών μέτρων, των κανονισμών δοκιμών και του χειρισμού μακροπρόθεσμων συνεπειών, όπως το Long Covid, αναπτύχθηκε σημαντικά.

Πηγαίνουν οι ημέρες των εθνικών κλείδων και της πανταχού παρούσας απαίτησης μάσκας, αλλά ο ιός εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε. Τα προστατευτικά μέτρα έχουν γίνει πιο διαφοροποιημένα και είναι πιο πιθανό να βασίζονται σε τοπικές συνθήκες και μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου. Οι στρατηγικές δοκιμών έχουν επίσης αλλάξει: ενώ οι τακτικές δοκιμές μειώθηκαν σε πολλά μέρη, η πρόσβαση σε ταχείες δοκιμές και οι δοκιμές PCR παραμένουν σημαντικά σημαντικά σε ορισμένες καταστάσεις.

Η πρόοδος στην έρευνα και τη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους επηρεάζονται από το Long Covid, ο αριθμός των οποίων εξακολουθεί να αυξάνεται. Οι νέες προσεγγίσεις θεραπείας και η εξειδικευμένη προσφορά αποκατάστασης προσφέρουν ελπίδα, αλλά πολλοί άνθρωποι που επηρεάζονται συνεχίζουν να αγωνίζονται με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις ως κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρη και απαιτεί μια ενημερωμένη και διαφοροποιημένη ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Στη συνέχεια, εξετάζουμε προσεκτικά τις τρέχουσες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Covid-19 και ρίχνουμε φως στο πώς η προστασία και η φροντίδα των προσβεβλημένων έχουν αλλάξει από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε τώρα.

 

 

Εικονογράφηση της παγκόσμιας μπάλας, Covid 19 Print

Μακρά και μετα-κουβέρτα συμπτώματα

Οι όροι Λοίμωξη με ακουτίνη, Μακρύς κλάδος και Μετά το Covid Σχετίζονται με διαφορετικές φάσεις και πτυχές της νόσου από τον ιό SARS-COV-2 και έχουν συγκεκριμένους ορισμούς:

Λοίμωξη με ακουτίνη: Αυτό περιγράφει την αρχική φάση της νόσου μετά από μόλυνση με τον ιό SARS-COV-2. Η οξεία λοίμωξη συνήθως διαρκεί έως και τέσσερις εβδομάδες και περιλαμβάνει τα συμπτώματα που συνδέονται άμεσα με την ιογενή λοίμωξη, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια, η απώλεια και η απώλεια οσμής και σε σοβαρές περιπτώσεις πνευμονία και άλλες επιπλοκές. Η οξεία φάση τελειώνει όταν τα συμπτώματα φύγουν και ο ασθενής ανακάμπτει.

Μακρύς κλάδος: Αυτή η φάση περιγράφει την παρουσία συμπτωμάτων που παραμένουν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν και να επηρεάσουν διάφορα συστήματα οργάνων, όπως η εξάντληση (κόπωση), η δύσπνοια, οι γνωστικές βλάβες ("ομίχλη του εγκεφάλου"), καθώς και ο πόνος των μυών και των αρθρώσεων. Το Long Covid εξακολουθεί να θεωρείται διάγνωση αποκλεισμού και διαγιγνώσκεται εάν τα συμπτώματα συνεχίσουν μετά την οξεία φάση χωρίς διακοπή και σταματούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Ο όρος Long Covid χρησιμοποιείται συχνά συνώνυμα για να δημοσιεύσει το Covid. Αυτό δεν ισχύει, οπότε είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούν και οι δύο όροι στην ιατρική, ακόμη και αν η μετάβαση είναι ρευστή.

Μετά το Covid: Το Post Covid ορίζεται στην ιατρική ως φάση στην οποία τα συμπτώματα συνεχίζονται μετά από 12 εβδομάδες και καθίσταται σαφέστερο ότι θα μπορούσαν να είναι μακροπρόθεσμα ή χρόνια. Το Post Covid περιλαμβάνει τόσο τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα των μακρών Covid όσο και των χρόνιων παθήσεων, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν από τη μόλυνση Covid 19. 

Γραφική αναπαράσταση, οξεία λοίμωξη Covid, Long Covid και Post Covid

Χρονισμός της κλινικής εικόνας

Μια κλινική εικόνα θεωρείται χρονική όταν τα συμπτώματα περισσότερο από τρεις μήνες Σταματήστε και η επιστροφή στην κανονική κατάσταση της υγείας φαίνεται απίθανη. Αυτό ισχύει για το Long Covid και άλλες χρόνιες ασθένειες όπως η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS). Οι χρόνιες ασθένειες απαιτούν συχνά μακροχρόνια και ολοκληρωμένη φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσβεβλημένων.

 

Τρέχουσα επικράτηση

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Γερμανία δείχνει ότι το Covid-19 συνεχίζει να κυκλοφορεί, ακόμη και αν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι είτε ανοσοποιημένοι είτε έχουν ήδη μολυνθεί. Το καλοκαίρι του 2024 παρατηρήθηκε στη Γερμανία μια αύξηση της επίπτωσης Covid 19. Αυτή η αύξηση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:

  • Νέες παραλλαγές ιού: Οι νέες παραλλαγές έχουν εξαπλωθεί από την αρχή του έτους και είναι υπεύθυνες για ένα σημαντικό ποσοστό των νέων λοιμώξεων. Αυτές οι παραλλαγές μερικές φορές δείχνουν αυξημένη δυνατότητα μεταφοράς και μπορούν εν μέρει να αποφεύγουν την υπάρχουσα ανοσία, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης.
  • Εποχιακά εφέ: Αν και το καλοκαίρι είναι συνήθως μια εποχή κατά την οποία μειώνονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, υπήρξε ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός περιπτώσεων Covid 19 φέτος. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με αυξημένα ταξίδια και σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τέτοιες δραστηριότητες προωθούν στενή επαφή μεταξύ των ατόμων και διευκόλυναν τη μετάδοση του ιού. Επιπλέον, η ποσόστωση ταξιδιού είναι υψηλότερη το καλοκαίρι, έτσι ώστε οι άνθρωποι να είναι όλο και περισσότερο στο εξωτερικό και πιθανά hotspots Corona.
  • Μείωση της προστασίας του εμβολιασμού: Σε πολλούς ανθρώπους, μειώνεται η επίδραση του εμβολιασμού ή μιας προηγούμενης μόλυνσης, γεγονός που καθιστά πιο ευαίσθητη σε μια άλλη λοίμωξη. Αν και οι εκστρατείες εμβολιασμού συνεχίζουν να τρέχουν, η προθυμία για εμβολιασμούς είναι χαμηλότερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.
  • Μειωμένα προστατευτικά μέτρα: Με την ακύρωση πολλών κρατικών προστατευτικών μέτρων, όπως η υποχρέωση μάσκας και οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή, οι συνθήκες διάδοσης έχουν βελτιωθεί. Σε μια εποχή που ο πληθυσμός αισθάνεται ασφαλέστερος, η επαγρύπνηση μειώνεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ο επιπολασμός του Long Covid ποικίλλει ανάλογα με τη μελέτη, αλλά οι γενικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι επηρεάζονται περίπου το 10-20% των 19 μολυσμένων με Covid. Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από το Post Covid.

 Συγκεντρώνει τέσσερις εικόνες: Πρώτη εικόνα: Sthetoscope, Δεύτερη εικόνα: Covid Schnelltest, Τρίτη εικόνα: Pulse Oxyme, τέταρτη εικόνα: μάσκες FFP2

Αποδοχή των δοκιμών και των αποτελεσμάτων τους

Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την τρέχουσα κατάσταση του Covid 19 είναι η αποδοχή των δοκιμών. Δεδομένου ότι η κορυφή της πανδημίας, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές δοκιμών τους και μείωσαν τον αριθμό των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη εγγραφή και ενδεχομένως υποτιμάται τον πραγματικό αριθμό λοίμωξης. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), η μείωση των δοκιμών έχει μειώσει την ικανότητα χρήσης της εξάπλωσης νέων παραλλαγών και της γενικής επιδημιολογικής κατάστασης για την παρακολούθηση των τακτικών δοκιμών για τον κορώνα στο σπίτι σε πρώιμο στάδιο. Συνεπώς, συνιστάται πάντα Ταχεία δοκιμή να κρατήσει στο σπίτι. Αυτό όχι μόνο εξασφαλίζει τη δική σας υγεία, αλλά και προστατεύει τους συνανθρώπους σας από μια νέα λοίμωξη. Αυτό μπορεί να προστατευθεί από ιδιαίτερα απειλούμενες ομάδες ανθρώπων.

 

 

Επικάλυψη δύο εικόνων, ένας άνθρωπος κρατά τα αυτιά του, μια γυναίκα κρατά τα μάτια της

Κοινά συμπτώματα σε μακρύ και μετά το Covid 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Long Covid περιλαμβάνουν μια ποικιλία συμπτωμάτων που επηρεάζουν διαφορετικά συστήματα οργάνων και μπορούν να βλάψουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των προσβληθέντων.

  • Κόπωση και εξάντληση: Μια επίμονη, συχνά συντριπτική κόπωση, η οποία δεν ανακουφίζεται από την ηρεμία, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πιο εξασθενητικά συμπτώματα του Long Covid. Αυτή η κορυφαία εξάντληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επί του παρόντος.
  • Γνωστικές διαταραχές (εγκεφαλική ομίχλη): Εκείνοι που επηρεάζονται συχνά αναφέρουν προβλήματα συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης και επιβράδυνση με ψυχικές διαδικασίες που μπορούν να κάνουν τη καθημερινή ζωή πιο δύσκολη.
  • Αναπνευστικά συμπτώματα: Η επίμονη δύσπνοια, ο βήχας και ο θωρακικός πόνος υποδεικνύουν τη συμμετοχή των πνευμόνων, ακόμη και με πρώην ήπια μαθήματα Covid 19.
  • Μυοσκελετικές καταγγελίες: Ο πόνος στους μυς και τους αρθρώσεις, καθώς και στη γενική αδυναμία, μπορεί να βλάψει σημαντικά την κινητικότητα και την ευημερία.
  • Νευρολογικά συμπτώματα: Εκτός από τα γνωστικά προβλήματα, οι πονοκεφάλους, η ζάλη και οι αισθητηριακές διαταραχές, όπως το μυρμήγκιασμα ή η μούδιασμα, εμφανίζονται συχνά.
  • Ψυχολογικό άγχος: Η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές του ύπνου είναι κοινές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μέσω της ξαφνικής εμφάνισης σοβαρής ασθένειας.
  • Καρδιαγγειακά συμπτώματα: Οι καρδιακές αρρυθμίες, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και περιστασιακά ο θωρακικός πόνος και τα στήθη μπορούν να υποδηλώνουν συνεχή πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Επιδείνωση των υφιστάμενων κλινικών εικόνων: Το Long και το Post Covid μπορούν να επιδεινώσουν μόνιμα τις υπάρχουσες προηγούμενες ασθένειες όπως το άσθμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι νευρολογικές παθήσεις. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν αύξηση των συμπτωμάτων αυτών των υποκείμενων ασθενειών, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν ή σφίγγονται από τη μόλυνση Covid 19.

 

 

κατηγορία Συμπτώματα
Αυτόνομα συμπτώματα Κόπωση, διαταραχές ύπνου
Καρδιακά συμπτώματα Πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών, στήθη, σύνδρομο ορθοστατικής ταχυοκάρης
Γνωστικά συμπτώματα Εγκεφαλική ομίχλη, προβλήματα μνήμης, δυσκολίες συγκέντρωσης, κατάθλιψη, φόβος
Δερματολογικά συμπτώματα Τριχόπτωση
Γαστρεντερικά συμπτώματα Προβλήματα πεπτικού
Ανοσολογικά συμπτώματα Πυρετός
Συμπτώματα μυών και αρθρώσεων Πόνο μυών, πόνος στις αρθρώσεις
Νευρολογικά συμπτώματα Πονοκέφαλος, απώλεια της αίσθησης της οσμής, αισθήσεις μυρμήγκιασμα
Πνευμονικά συμπτώματα Σχέδιο αναπνοής, βήχα, πονόλαιμος
Δημοσίευση ασθενείας (PEM)

 

 Στην εικόνα μπορείτε να δείτε σωματίδια ιού (Covid 19) σε κοντινή

Παθή μηχανισμοί του μετα-κουδουνίσματος

Οι ακριβείς παθιμενισμοί του Long Covid δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως, αλλά η τρέχουσα έρευνα δείχνει αρκετές πιθανές αιτίες:

  • Επίμονα συστατικά ιών: Πιστεύεται ότι τμήματα του ιού παραμένουν στο σώμα και προκαλούν μια επίμονη φλεγμονώδη αντίδραση.
  • Αυτοάνοσες αντιδράσεις: Το Covid-19 μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες αντιδράσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον ιστό του σώματος.
  • Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Η κακομεταχείριση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη φλεγμονή και συμπτώματα.
  • Ζημιά των οργάνων: Η βλάβη στα όργανα κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιδράσεις που συμβάλλουν στα συμπτώματα του Long Covid.

 

Γραφικές εκπροσώπες αγώνες

Προβλήματα στην καθημερινή ζωή των μεγάλων πασχόντων του Covid

Το Long Covid παρουσιάζει όσους επηρεάζονται από σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινή ζωή. Αυτά τα προβλήματα επεκτείνονται σε διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και της γενικής συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Απομόνωση και κοινωνική στιγματισμός:

  • απομόνωση: Πολλοί μακροχρόνιοι άνθρωποι του Covid αντιμετωπίζουν αναπόφευκτα την κοινωνική απομόνωση, καθώς τα επίμονα συμπτώματά τους δυσκολεύουν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Όσοι πληγούν συχνά χρειάζονται υποστήριξη με την έννοια της φυσικής φροντίδας ή του AIDS. 
  • Στιγματισμός: Υπάρχει ακόμη έλλειψη κατανόησης και αποδοχής για το Long Covid. Αυτοί που έχουν πληγεί μπορούν να στιγματίζονται και να μην ληφθούν σοβαρά υπόψη λόγω των συμπτωμάτων τους, τα οποία είναι συχνά αόρατα. Λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου, δεν υπάρχουν ειδικά για τα σημεία επαφής και τα κέντρα ιατρικών ειδικών. Αυτά δείχνουν τεράστιους χρόνους αναμονής 12-24 μηνών ή έπρεπε να κλείσουν ξανά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης εκκίνησης. Ως αποτέλεσμα, όσοι επηρεάζονται και το περιβάλλον τους αισθάνονται μόνοι τους με την ασθένεια και παραμένουν στην αβέβαιη.

Ψυχική υγεία:

  • Κατάθλιψη και φόβος: Τα επίμονα προβλήματα υγείας και η αδυναμία να οδηγήσουν μια φυσιολογική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια των συμπτωμάτων και την έλλειψη αναγνώρισης από τους φορείς κόστους και την κοινωνική ιατρική συμβάλλει επίσης σε αυτό το ψυχολογικό στρες.

Περιορισμοί στην καθημερινή ζωή:

  • Ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών: Η επίμονη κόπωση και άλλα συμπτώματα όπως η δύσπνοια και ο πόνος δυσκολεύουν όσους επηρεάζονται να κάνουν καθημερινά καθήκοντα. Ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως τα ψώνια, οι οικιακές εργασίες ή η φροντίδα των παιδιών μπορούν να γίνουν μια μεγάλη πρόκληση.
  • κινητικότητα: Πολλοί προσβεβλημένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να μετακινηθούν, γεγονός που περιορίζει περαιτέρω τη συμμετοχή σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να ζήσουν μια ανεξάρτητη ηλικία -κατάλληλη ζωή. Το πρόβλημα δεν είναι να δεχτεί το AIDS ως υποστήριξη, αλλά μάλλον ότι οι άνθρωποι συχνά δεν λαμβάνουν ένα βαθμό αναπηρίας (GDB) ή λαμβάνουν ένα βαθμό φροντίδας. Και εδώ υπάρχουν πολύ λίγες οδηγίες που λαμβάνουν υπόψη το Covid στην κατηγοριοποίηση. 

Επαγγελματικές προκλήσεις:

  • Ικανότητα εργασίας: Τα συμπτώματα του Long Covid μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ικανότητα εργασίας. Οι μεγαλύτερες φάσεις της ασθένειας και η αδυναμία επιστροφής στην εργασία είναι κοινά προβλήματα. Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε οικονομικές δυσκολίες, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την επαγγελματική ταυτότητα.
  • Επαγγελματική επανένταξη: Η επιστροφή στο χώρο εργασίας είναι συχνά δύσκολη. Οι ευέλικτες ώρες εργασίας και οι συνθήκες είναι απαραίτητες, αλλά δεν προσφέρονται πάντα. Τα μέτρα όπως το "μοντέλο του Αμβούργου" για το βήμα -βήμα -βήμα επανένταξη μπορούν να είναι χρήσιμα, αλλά συχνά απαιτούν ατομικές προσαρμογές, καθώς η περίοδος επανένταξης για μέτρια και βαρύτερα άτομα δεν αρκεί, έτσι ώστε να απαιτούνται νέες έννοιες για να ενσωματώσουν μόνιμα τους ανθρώπους πίσω σε Η αγορά εργασίας.
Πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα:
  • Χρόνοι αναμονής: Λόγω της υψηλής ζήτησης και των περιορισμένων δυνατοτήτων σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις αποκατάστασης, οι επηρεαζόμενοι συχνά πρέπει να δέχονται μεγάλους χρόνους αναμονής. Επιπλέον, πολύ λίγες εγκαταστάσεις ειδικεύονται σε μακρύ και μετά το Covid. Λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, δεν μπορεί να παρατηρηθεί κανένα άκαμπτο σχήμα στην αποκατάσταση. Λόγω των διαφορετικών συμπτωμάτων και των διαφορετικών εστίασης, απαιτείται η ανάγκη για κάθε ασθενή και ασθενούς. Ορισμένες από αυτές που πληγούν ενισχύονται κατά της αποκατάστασης λόγω της θέσης της άσκησης, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης συνεχιζόμενης επιδείνωσης στην κατάσταση είναι υπερβολικά μεγάλος. Τα ειδικά κέντρα Post Covid συχνά έχουν χρόνο αναμονής περισσότερο από 12 μήνες. Αυτός είναι ένας πολύτιμος χρόνος για όσους επηρεάζονται να έχουν ξεκινήσει η διαγνωστική διευκρίνιση. Και εδώ σημαίνει: Περιμένετε.
  • Πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις: Η ολοκληρωμένη αποκατάσταση απαιτεί πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις που ενσωματώνονται εκτός από την εστίαση που σχετίζεται με το θέμα, τη φυσιοθεραπεία και την επαγγελματική θεραπεία, τη θεραπεία κίνησης, την ψυχολογική υποστήριξη και την στοχοθετημένη ιατρική περίθαλψη καθώς και την τρέχουσα γνώση της τελευταίας γνώσης. Ωστόσο, τέτοια προγράμματα δεν είναι διαθέσιμα παντού.

Οικονομικό άγχος:

  • Κόστος θεραπείας και αποκατάστασης: Το κόστος για μακρές θεραπείες και αποκατάσταση μπορεί να είναι σημαντικό, ειδικά αν δεν καλύπτονται όλα τα μέτρα από τους πληρωτές όπως η ασφάλιση υγείας και η ασφάλιση συνταξιοδότησης ή οι επαγγελματικές ενώσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με έλλειψη εισοδήματος πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη θεραπεία τους. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πρόσθετο βάρος για τους πληγέντες και τις οικογένειές τους. Μέχρι την επίσημη έγκριση ενός φαρμάκου, πολλά χρόνια μπορούν να περάσουν. Μέχρι τότε, αυτά τα φάρμακα δεν θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο ασφάλισης υγείας και επομένως δεν επιστρέφονται.

Το Long Covid έχει μακρινές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των προσβεβλημένων και του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Απαιτεί ολοκληρωμένη αναγνώριση και υποστήριξη από την κοινωνία και την υγειονομική περίθαλψη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσβεβλημένων. 

Προπόνηση τεσσάρων εικόνων, Πρώτη εικόνα: Ο άνθρωπος βάζει το χέρι στο πάνω μέρος του σώματος, φοράει μπλε πουκάμισο, δεύτερη εικόνα: Πληκτρολογήστε με παλτό λευκού γιατρού και στέκεται τσάι, τρίτη εικόνα: μπλε δισκία σε μπολ, τέταρτη εικόνα: Κεφάλαιο με σχοινί παζλ 

Πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις για το Long Covid

Το Long Covid είναι ένα σύνθετο σύνδρομο με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες. Η θεραπεία απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση. Εδώ είναι μερικές από τις πιο σημαντικές προσεγγίσεις θεραπείας:

Συμπτωματική θεραπεία:

  • Κούραση: Η βηματοδότηση (η διαχείριση της δραστηριότητας και η ανάπαυση), οι τεχνικές συντήρησης ενέργειας και η φυσική αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης εξάντλησης.
  • αναπνευστικά συμπτώματα: Η αναπνευστική θεραπεία και οι στοχευμένες ασκήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αναπνοής.
  • Γνωστικά συμπτώματα: Η γνωστική αποκατάσταση και η εκπαίδευση μνήμης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των προβλημάτων με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Ιατρική υποστήριξη:
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα: Κανονική παρακολούθηση και θεραπεία καρδιακών αρρυθμιών ή άλλων καρδιολογικών προβλημάτων από καρδιολόγους.
  • Νευρολογικές καταγγελίες: Νευρολογικές μελέτες και θεραπείες για την αντιμετώπιση των νευρογνωστικών διαταραχών. 
Μέτρα αποκατάστασης:
  • Φυσιοθεραπεία: Ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών και τη βελτίωση της κινητικότητας για την υποστήριξη των φυσικών λειτουργιών.
  • Επαγγελματική θεραπεία: Υποστήριξη στην αντιμετώπιση των καθημερινών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη:
  • ψυχοθεραπεία: Ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού και ψυχολογικού στρες που συνδέεται με το Long και το Post Covid.
  • Ομάδες αυτοεξυπηρέτησης: Συμμετοχή σε ομάδες στις οποίες οι προσδιορισμένοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον.
Φαρμακευτική αγωγή:
  • Διαχείριση πόνου: Χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής (NSAID) για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
  • Διαμόρφωση ανοσοποιητικού συστήματος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη μείωση των αυτοάνοσων αντιδράσεων

Δεδομένου ότι οι αιτίες του Long Covid δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί επαρκώς, η θεραπεία είναι μόνο συμπτωματική. Ο κύριος στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσβεβλημένων. Ωστόσο, αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι προσεγγίσεις αιτιώδους θεραπείας και επομένως δεν προσανατολίζονται. Το Post Covid δεν μπορεί να θεραπευτεί για το σημερινό επιστημονικό επίπεδο γνώσης. Ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της νόσου, η οποία δίνεται μεγάλη σημασία για να ανακάμψει από μια μετα -μολυσματική ασθένεια. 

 

Επικάλυψη με μετά το covid και μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME/CFS)

ME/CFS είναι μια πολύπλοκη, σοβαρή νευρολογική και χρόνια ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ακραία εξάντληση, η οποία δεν ανακουφίζεται από την ηρεμία και μπορεί να επιδεινωθεί από σωματική ή ψυχική άσκηση. Η πλειοψηφία των προσβληθέντων είναι μόνιμα ανίκανος να εργαστεί, εξαρτάται από τη φροντίδα των άλλων και δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτόνομη και αυτο -καθορισμένη ζωή. Η ασθένεια έγινε γνωστή στη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καταβληθεί σε αυτό τις τελευταίες δεκαετίες, διότι επηρεάστηκε μόνο μια μειοψηφία. Ειδικά σε ME/CFS, οι εμπειρογνώμονες μιλούν για πολύ υψηλό αριθμό μη αναφερόμενων περιπτώσεων και συχνών εσφαλμάτων. Το ERRST μέσω της πανδημίας του Covid έχει δώσει προσοχή στην ασθένεια, αφού οι ασθένειες -οι συντηρητές είναι πολύ παρόμοιοι στα συμπτώματά τους. Σύμφωνα με αυτό, μεταξύ 20 και 50% του Post CVID επηρέασε τα κριτήρια διάγνωσης για ME/CFS ανάλογα με την κατάσταση της μελέτης. Οι άνθρωποι στην ηλικία σκι έως μεσαίας ηλικίας μεταξύ των 20 και 40 ετών επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένων αυτών, χωρίς υποτιθέμενη προηγούμενη ασθένεια.

Εκτιμάται ότι περίπου 0,2 έως 0,4% του πληθυσμού του ME/CFS επηρεάζονται παγκοσμίως, όπου ο επιπολασμός ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τα διαγνωστικά κριτήρια. Στη Γερμανία, ο επιπολασμός μπροστά από την πανδημία Corona είναι περίπου 300.000. Οι ειδικοί αναφέρουν υψηλό αριθμό μη αναφερόμενων περιπτώσεων. Ως αποτέλεσμα του Corona Pandemie, υποτίθεται ότι τουλάχιστον ένας διπλασιασμός του ατόμου.

Παθή μηχανισμοί

Οι ακριβείς αιτίες του ME/CFS δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως, αλλά υποτίθεται ότι αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των ανοσοποιητικών διαταραχών, της νευροενδοκρινικής δυσλειτουργίας και των γενετικών προδιαθέσεων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να είναι μια σκανδάλη, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με το post covid.

Ομοιότητες:

  • Κόπωση, εξάντληση και μεταπολεμική κακουχία (PEM): Και οι δύο ασθένειες χαρακτηρίζονται από σοβαρή, συχνά παραλύοντας την εξάντληση, η οποία επιδεινώνεται μετά την παραμικρή προσπάθεια.
  • Ισχυροί φυσικοί περιορισμοί: Μεγάλο μέρος των προσβεβλημένων εξαρτώνται από την εξωτερική βοήθεια, έχουν ένα επίπεδο φροντίδας και χρειάζονται βοηθήματα, ένα μερίδιο είναι πλήρως συνδεδεμένο με το κρεβάτι, άλλοι μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντα του νοικοκυριού με μεγάλη προσπάθεια.
  • Διαταραχές ύπνου: Οι μακριές φάσεις ύπνου και το αίσθημα της μη ξυπνήστε τα ανακτώμενα είναι χαρακτηριστικά της νόσου
  • Γνωστικές βλάβες: Οι δυσκολίες συγκέντρωσης και η "ομίχλη του εγκεφάλου" είναι ευρέως διαδεδομένες τόσο στο ME/CFS όσο και στο Post Covid.
  • Αυτόνομη δυσλειτουργία: Συμπτώματα όπως ζάλη, γρήγορος καρδιακός παλμός και προβλήματα με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας εμφανίζονται και στις δύο κλινικές εικόνες. Ως εκ τούτου, μια επικάλυψη εμφανίζεται επίσης με το SO -που ονομάζεται σύνδρομο ορθοστατικής ορθοστατικής ταχυκραίας (γλάστρες). Αυτή η ασθένεια είναι συχνά μια δευτερεύουσα ασθένεια από το Post Covid και το ME/CFS.

Διαφορές:

  • προέλευση: Το ME/CFS μπορεί να προκληθεί από διάφορες ενεργοποιητές, ενώ το Post Covid εμφανίζεται ειδικά μετά από μόλυνση SARS-COV-2.
  • Πορεία: Το ME/CFS είναι συχνά μια μακρά, χρόνια πόνο, ενώ στο post covid τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν μετά από μήνες, αν και ορισμένες περιπτώσεις γίνονται επίσης χρόνιες.
  • ταξινόμηση: Το ME/CFS έχει τη δική του, σαφώς καθορισμένη ταξινόμηση με διαγνωστικά κριτήρια (π.χ. τα καναδικά κριτήρια συναίνεσης), ενώ το Post Covid είναι ένα ευρύτερο σύνδρομο που δεν έχει ακόμη ομοιόμορφο ορισμό.

    Πίνακας σύγκρισης: ME/CFS εναντίον Post Covid

    χαρακτηριστικό ME/CFS Μετά το Covid
    προέλευση Διαφορετικές σκανδάλες, συχνά μετά από ιογενείς λοιμώξεις Μετά από μια οξεία λοίμωξη SARS-COV-2
    Εξάντληση (PEM) Ναί Ναί
    Διαταραχές ύπνου Ναί Ναί
    Γνωστικά συμπτώματα Ναι (ομίχλη εγκεφάλου, προβλήματα συγκέντρωσης) Ναι (ομίχλη εγκεφάλου, προβλήματα συγκέντρωσης)
    Αυτόνομη δυσλειτουργία Ναι (π.χ. ζάλη, ταχυκαρδία) Ναι (π.χ. ζάλη, ταχυκαρδία)
    Διάρκεια των συμπτωμάτων Χρόνια, συχνά δια βίου Μεταβλητή, μπορεί να υποχωρήσει ή να γίνει χρόνια
    Διαγνωστικά κριτήρια Κριτήρια συναίνεσης, κριτήρια Fukuda Χωρίς ομοιόμορφα κριτήρια, συχνά προσανατολισμένα σε συμπτώματα

     

    Το Long Covid παραμένει μια σοβαρή πρόκληση που επηρεάζει μαζικά τη ζωή πολλών προσβεβλημένων ανθρώπων πολύ καιρό μετά την οξεία μόλυνση Covid 19. Τα επίμονα συμπτώματα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και να απαιτήσουν στοχοθετημένη ιατρική περίθαλψη. Αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθιστούν σαφές ότι το Covid-19 δεν είναι απλώς μια προσωρινή ασθένεια, αλλά μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

    Λόγω αυτών των κινδύνων, παραμένει ζωτικής σημασίας να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από μια νέα λοίμωξη. Ένα αποτελεσματικό μέσο που περιέχει την εξάπλωση του ιού είναι γρήγορες δοκιμές που είναι εύκολα προσβάσιμες και εύκολο να πραγματοποιηθούν. Οι τακτικές δοκιμές, ειδικά για τα συμπτώματα ή μετά από επαφή με μολυσμένα άτομα, βοηθούν στην αναγνώριση των λοιμώξεων νωρίς και στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να αποφευχθεί η ανάπτυξη του Long Covid και η προστασία των ομάδων πληθυσμού που απειλούνται με εξαφάνιση.

    Σε μια εποχή που η πανδημία σε πολλά κεφάλια ξεπερνά, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είσαι προσεκτικός και να χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα προστατευτικά μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συνεισφέρουμε μαζί για να ελαχιστοποιήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της υγείας του Covid-19 και να διατηρήσουμε την υγεία της εταιρείας στο σύνολό της.

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.