Wenn das Gehirn kollabiert: Schlaganfall und der Kampf gegen die Zeit
Αξίζει να γνωρίζετε

Όταν ο εγκέφαλος καταρρέει: εγκεφαλικό επεισόδιο και ο αγώνας ενάντια στο χρόνο

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο έρχεται ξαφνικά, απροσδόκητα και ανελέητο. Φανταστείτε ότι η ζωή σας αλλάζει σε μια στιγμή χωρίς προειδοποίηση. Βασίζεστε στην τύχη που συναντιούνται "μόνο οι άλλοι"; Η αλήθεια είναι: Ο καθένας από εμάς φέρει αυτόν τον πιθανό κίνδυνο. Με κάθε ηλικία, ανεξέλεγκτη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κάθε τσιγάρο και κάθε αγχωτική μέρα, ο πιθανός κίνδυνος έρχεται πιο κοντά - έτσι δεν περιμένετε πλέον και παίρνετε την υγεία σας στα χέρια σας!
Εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

ΕΝΑ κτύπημα (Apoplex) είναι μια οξεία εγκεφαλοαγγειακή νόσο, η οποία οδηγεί σε ξαφνική διακοπή της παροχής αίματος σε μέρος του εγκεφάλου. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη οξυγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι ανεπανόρθωτα κατεστραμμένα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου; 

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (περίπου 80 % των περιπτώσεων)
  • Προκαλείται από ένα θρόμβωση ή εμβολισμόςΑυτό εμποδίζει ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. Έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη παροχής οξυγόνου σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (περίπου 20 % των περιπτώσεων):
  • Δημιουργείται από το Ξήλωμα ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο, που το κάνει Αιμορραγία εγκεφάλου Έρχεται αυτό που ασκεί πίεση στον περιβάλλοντα ιστό και προκαλεί εγκεφαλική βλάβη.

Τι είναι μια μεταβατική ισχαιμική επίθεση;

Διαφορετικά Tia και αποπληξία

 

Έχω αυξημένο κίνδυνο να υποφέρω ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Μη μεταβλητοί παράγοντες κινδύνου:

  • Παλιός: Ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, ειδικά από την ηλικία των 65 ετών, καθώς η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων μειώνεται και οι αγγειακές παθήσεις αυξάνονται.
  • Γένος: Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στα νεότερα χρόνια, ενώ οι γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία επηρεάζονται συχνότερα και έχουν πιο δύσκολα μαθήματα.
  • Οικογενειακό προκαταρκτικό άγχος: Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά εάν οι καρδιαγγειακές παθήσεις βρίσκονται ήδη στην οικογένεια.

 

      Μεταβλητοί παράγοντες κινδύνου:

      Υπέρταση (υπέρταση):
      • Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση μολύνει τις αρτηρίες και προάγει την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης (σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών), η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακών κλεισίματος και αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Ο πρώιμος έλεγχος και η προσαρμογή της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
      Καπνός:
      • Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, προωθεί την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του καπνού οδηγούν σε στένωση των αρτηριών και αυξάνουν την πιθανότητα να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος.
      Σακχαρώδης διαβήτης:
      • Οι διαβητικοί έχουν δύο έως τέσσερις φορές αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και προωθούν την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης. Αυτό ευνοεί την αγγειακή στένωση και τα κλεισίματα που μπορούν να οδηγήσουν σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
      Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (υπερχοληστερολαιμία):
      • Ένα υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, ιδιαίτερα μια υψηλή χοληστερόλη LDL, προάγει την εναπόθεση λίπους στα αιμοφόρα αγγεία (πλάκες). Αυτές οι πλάκες μπορούν να περιορίσουν τις αρτηρίες και έτσι να αυξήσουν τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε και να φράξετε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο.
      Καρδιακό νόσημα:
      • Ασθένειες όπως Κολπική μαρμαρυγή, Τα σφάλματα καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιακής βαλβίδας αυξάνουν τον κίνδυνο ενός εμβολικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς οι θρόμβοι του αίματος μπορούν να σχηματιστούν στους θαλάμους της καρδιάς ή τις κολπικές σόμπες που περπατούν στον εγκέφαλο και τα στενά αγγεία εκεί.
      Η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης:
      • Η παχυσαρκία, ιδιαίτερα το κοιλιακό λίπος, σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συχνά οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υψηλές τιμές χοληστερόλης. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
      Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ:
      • Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγικών (αιμορραγικών) εγκεφαλικών επεισοδίων. Το αλκοόλ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή, η οποία με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
      Άγχος και ψυχολογικό άγχος:
      • Το χρόνιο στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προάγει τις ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό μπορεί να αυξήσει έμμεσα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
      Μη ισορροπημένη διατροφή:
      • Μια δίαιτα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και αλάτι προάγει την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και υπέρβαρο. Μια υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολόκληρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.

       Παράγοντες κινδύνου

      Χρησιμοποιώντας ποια συμπτώματα αναγνωρίζω ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

      Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές λειτουργίες του σώματος ανάλογα με το μέρος του εγκεφάλου που επηρεάζεται από την κυκλοφορική διαταραχή. Ένα κοινό σημάδι είναι ένα μία παράλυση Ή αδυναμία που συχνά επηρεάζει το μισό του σώματος, για παράδειγμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι. Αυτοί που έχουν πληγεί μπορούν ξαφνικά να δυσκολεύονται να σηκώσουν ένα χέρι ή το πρόσωπο μπορεί να φανεί ασύμμετρο, με μια γωνία στόματος να κρέμεται κάτω.

      Ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα είναι Διαταραχές γλώσσας και κατανόησης. Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν προβλήματα μιλώντας ή βρίσκουν λέξεις. Άλλοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι έχει ειπωθεί. Αυτές οι διαταραχές επικοινωνίας, επίσης αφασία που ονομάζεται, μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό και συχνά αντιπροσωπεύει το πρώτο σήμα συναγερμού για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

      Εξάλλου Οπτικές διαταραχές συμβεί, για παράδειγμα η ξαφνική απώλεια όρασης σε ένα μάτι ή βλέποντας διπλές εικόνες. Επίσης ζάλη, Αβεβαιότητα κατά το περπάτημα ή Ισορροπία είναι κοινά συμπτώματα. Αυτές οι νευρολογικές αποτυχίες αποτελούν ένδειξη ότι ο εγκέφαλος δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγχει σωστά τον συντονισμό της κίνησης.

      ΕΝΑ ξαφνικός, ισχυρός πονοκέφαλος, η οποία συχνά περιγράφεται ως ο χειρότερος πονοκέφαλος, μπορεί να υποδηλώνει αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από αιμορραγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο πονοκέφαλος συνδέεται με τη ναυτία και την απώλεια της συνείδησης.

       

        Συμπτώματα συμπτωμάτων

        Ποια μέτρα πολυτροπικής θεραπείας είναι απαραίτητα;

        Η θεραπεία μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία πολυεπίπεδη και ολοκληρωμένη διαδικασίαποιος και οι δύο Οξεία θεραπεία καθώς και το Μακροπρόθεσμη αποκατάσταση περιλαμβάνει. Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί όσο πολλές από τις χαμένες λειτουργίες, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να αποφευχθεί ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο. Εδώ είναι οι πιο σημαντικές φάσεις και προσεγγίσεις της θεραπείας:

        Οξεία θεραπεία

        Ο Οξεία φάση Η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου αρχίζει αμέσως μετά το συμβάν και επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση του ασθενούς, την ελαχιστοποίηση της εγκεφαλικής βλάβης και της γρήγορης παρέμβασης για την αποκατάσταση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

        • Θρομβόλυση: Σε ένα Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (που προκαλείται από θρόμβο αίματος), με την προϋπόθεση του ασθενούς μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο περίπου 4,5 ώρες Μετά την έναρξη των συμπτωμάτων έρχεται στην κλινική, α φαρμακευτική αγωγή με θρόμβο να χορηγηθεί. Αυτό διαλύει τον θρόμβο του αίματος και αποκαθιστά την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης.

        • Μηχανική θρομβεκτομή: Στην περίπτωση ιδιαίτερα σοβαρών ή μεγάλων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, ο θρόμβος μπορεί να είναι με ένα καθετήρας να αφαιρεθεί μηχανικά. Αυτή η παρέμβαση λαμβάνει χώρα σε εξειδικευμένα κέντρα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μεγάλα εγκεφαλικά αγγεία.

        • Αρτηριακή πίεση και έλεγχος σακχάρου στο αίμα: Ανεξάρτητα από τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι κρίσιμος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να καταστήσει το εγκεφαλικό επεισόδιο χειρότερο και ο κακώς ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

        • Χειρουργικές παρεμβάσεις: Σε ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο) μπορεί να είναι ένα λειτουργία Να είστε απαραίτητοι για να σταματήσετε την αιμορραγία και να μειώσετε την πίεση στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα (ένα αδύναμο μέρος στον τοίχο του αγγείου) επισκευάζεται χειρουργικά για να αποφευχθεί μια άλλη αιμορραγία.

        Πρόωρη αποκατάσταση

        Ο Πρόωρη αποκατάσταση Συχνά αρχίζει τις πρώτες ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μόλις ο ασθενής σταθεροποιηθεί. Αυτή η φάση είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των μόνιμων ζημιών και την έναρξη της αποκατάστασης των λειτουργιών το συντομότερο δυνατό.

        • Φυσιοθεραπεία: Ένα από τα πρώτα μέτρα μετά τη σταθεροποίηση είναι ότι Μετακίνηση. Εδώ οι θεραπευτές εργάζονται για την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης, της ευελιξίας και του συντονισμού. Οι επηρεαζόμενοι άνθρωποι μαθαίνουν να ξεπερνούν την παράλυση (ημιπάρεση) και να επανενεργοποιούν το σώμα. Ο στόχος είναι να κινητοποιηθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η θρόμβωση ή η πνευμονία.

        • Επαγγελματική θεραπεία: Αυτή η θεραπεία βοηθά τους ασθενείς, τη δική τους Καθημερινές δεξιότητες να ανακτήσει. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η προσέλκυση, η κατανάλωση, η γραφή και άλλα βασικά καθήκοντα που απαιτούνται για την ανεξαρτησία. Οι επαγγελματίες θεραπευτές στοχεύουν στην αποκατάσταση των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων και του συντονισμού των χεριών.

        • Λογοθεραπεία: Ασθενείς κάτω Διαταραχές γλώσσας και κατάποσης (Αφασία και δυσφαγία) Λογοθεραπεία. Οι λογοθεραπευτές βοηθούν τον ασθενή να μάθει να μιλάει, να καταλαβαίνει, να καταπιεί και μερικές φορές να γράψει και να το διαβάσει.

        • Νευροψυχολογική θεραπεία: Στην περίπτωση γνωστικών διαταραχών όπως η απώλεια μνήμης ή η κακή συγκέντρωση, ειδική Προγράμματα κατάρτισης εγκεφάλου μεταχειρισμένος. Αυτά προορίζονται να βοηθήσουν τον ασθενή να ανακτήσει τις γνωστικές δεξιότητες και να βελτιώσει την ανεξαρτησία.

        Μακροπρόθεσμη αποκατάσταση

        Μετά την οξεία φάση και την πρώιμη αποκατάσταση, το Μακροπρόθεσμη αποκατάστασηΑυτό στοχεύει στη σταθεροποίηση της προόδου και στην επίτευξη περαιτέρω βελτιώσεων. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ατομική πρόοδο.

        • Φυσιοθεραπεία και επαγγελματική θεραπεία συνεχίζουν να βελτιώνουν περαιτέρω την κινητικότητα και τις καθημερινές δεξιότητες. Η τακτική κατάρτιση είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση των μόνιμων περιορισμών.

        • Γλώσσα και γνωστική αποκατάσταση: Για ασθενείς που υποφέρουν από επίμονες γλωσσικές διαταραχές ή γνωστικά ελλείμματα, η συνεχή λογοθεραπεία και η νευροψυχολογική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας. Ο στόχος είναι να βοηθήσει τον ασθενή να βελτιωθεί στο περιβάλλον του και να ανακτήσει εν μέρει τις χαμένες δεξιότητες.

        • Ψυχολογική φροντίδα: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο έχει επίσης σημαντικό Συναισθηματική και ψυχολογική Υπάρχοντα. Πολλοί ασθενείς υποφέρουν από κατάθλιψη, φόβους ή συναισθηματική αστάθεια. Η ψυχοθεραπεία ή οι ψυχολογικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

        Μακροπρόθεσμη φροντίδα και πρόληψη

        Το Aftercare μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου ενός νέου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνά μια ένδειξη των υφιστάμενων προβλημάτων υγείας που πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται μακροπρόθεσμα.

        • Φαρμακευτική αγωγή: Για να αποτρέψετε ένα άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο, λαμβάνουν πολλοί ασθενείς Φαρμακευτική αγωγή αίματος (Αντιπηκτικά ή αναστολείς συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων) που μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος. Σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, μία είναι συχνά Χοληστερίνη (Statin) που έχει συνταγογραφηθεί. Η φαρμακευτική αγωγή με αρτηριακή πίεση είναι ένα δια βίου στοιχείο θεραπείας για τους περισσότερους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

        • Ελέγξτε τους παράγοντες κινδύνου: Ένας αυστηρός έλεγχος του Τιμές αρτηριακής πίεσης, ο Ζάχαρη στο αίμα (με διαβητικούς) και το Χοληστερίνη είναι απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ενός νέου εγκεφαλικού επεισοδίου.

        • Αλλάζει ο τρόπος ζωής: Συνιστάται έντονα να διατηρηθεί ένας υγιής τρόπος ζωής. Αυτό περιλαμβάνει μια ισορροπημένη, χαμηλή δίαιτα, κανονική σωματική δραστηριότητα και αποφυγή του καπνίσματος. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλλει επίσης στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

        Προσαρμογές στο περιβάλλον διαβίωσης

        Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να προσαρμόσουν το περιβάλλον διαβίωσής τους στις νέες ανάγκες τους μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να είναι η εγκατάσταση του Εισαγωγή στο φράγμα, Λαβή, Ράμπες αναπηρικής πολυθρόνας Και άλλα βοηθήματα περιλαμβάνουν την προώθηση της ανεξαρτησίας και τη μείωση του κινδύνου πτώσης.

        • Υποστήριξη από νοσηλευτικές υπηρεσίες: Μερικοί ασθενείς χρειάζονται μακροχρόνια υποστήριξη από υπηρεσίες περίθαλψης εξωτερικών ασθενών ή από συγγενείς που συμμετέχουν στη φροντίδα.

        • Ομάδες αυτοεξυπηρέτησης: Η ανταλλαγή με άλλους ανθρώπους μπορούν να δώσουν τόσο τον ασθενή όσο και τους συγγενείς που φροντίζουν συναισθηματικά και διευκολύνουν την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης ζωής.

        Η θεραπεία μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο απαιτεί πολυεπιστημονική προσέγγιση, ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση και ψυχολογική υποστήριξη. Κάθε φάση της θεραπείας στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των φυσικών, γνωστικών και συναισθηματικών συνεπειών του εγκεφαλικού επεισοδίου και στην ενσωμάτωση αυτών που επηρεάζονται σε μια ζωή όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη. Η μακροχρόνια φροντίδα που στοχεύει στην πρόληψη και τη διαχείριση της αυτο -διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου ενός άλλου εγκεφαλικού επεισοδίου. 

         

        Ποιες μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι δυνατές μέσω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

        Μακροπρόθεσμες συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου

        Φυσικές συνέπειες

        • Παράλυση και διαταραχές κίνησης: Πιο συχνά εμφανίζεται η μισή παράλυση (ημιπάρεση), στην οποία επηρεάζεται το μισό του σώματος. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες και ο συντονισμός είναι συχνά περιορισμένες.
        • Διαταραχές κατάποσης (δυσφαγία): Πολλοί ασθενείς έχουν δυσκολία στην κατάποση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναρρόφησης (κατάποση τροφής στην τραχεία) και τις σχετικές λοιμώξεις των πνευμόνων.
        • Σπασικός: Οι κράμπες των μυών μπορούν να εμφανιστούν, να κάνουν τις κινήσεις πιο δύσκολες και να προκαλέσουν πόνο.
        • Ακράτεια: Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο υποφέρουν από ουροδόχο κύστη ή εντερική τέχνη.

        Γνωστικές συνέπειες

        • Προβλήματα μνήμης: Αυτό επηρεάζεται συχνά από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη δυνατότητα επεξεργασίας νέων πληροφοριών.
        • Διαταραχές συγκέντρωσης: Όσοι επηρεάζονται δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε μια εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
        • Σχεδιασμός δυσκολιών: Η ικανότητα οργάνωσης ενεργειών και λήψης αποφάσεων μπορεί να εξασφαλιστεί (εκτελεστικές λειτουργίες).
        • Διαταραχές χωρικής αντίληψης: Τα προβλήματα με τον χωρικό προσανατολισμό είναι κοινά, ειδικά στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη δεξιά περιοχή του εγκεφάλου.

        Διαταραχές γλώσσας και επικοινωνίας

        • αφασία: Προβλήματα με την ομιλία, την κατανόηση, τη γραφή ή την ανάγνωση που προκαλείται από ζημιά στο Κέντρο Γλωσσών.
        • Δυσαρθρία: Διαταραχές ομιλίας που συμβαίνουν μέσω αδυναμίας των μυών του προσώπου, έτσι ώστε η προφορά να γίνει αδιαμφισβήτητη.

        Συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες

        • Κατάθλιψη: Πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο αναπτύσσουν κατάθλιψη, συχνά ως απάντηση στην απώλεια των δεξιοτήτων τους και την εξάρτηση από τους άλλους.
        • Φόβος: Οι φόβοι και οι ανησυχίες για ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι κοινές.
        • Συναισθηματική αστάθεια: Όσοι επηρεάζονται μπορούν να υποφέρουν από ισχυρή ευερεθιστότητα ή ξαφνικές μεταβολές της διάθεσης.

        Κοινωνικές συνέπειες και ανάγκη για φροντίδα

        • Ανάγκη για φροντίδα: Περίπου το 40 % των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζονται φροντίδα μετά την εκδήλωση, περίπου το ένα τρίτο απαιτεί μόνιμη υποστήριξη στην καθημερινή ζωή. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρά υποστήριξη έως εντατική φροντίδα.
        • Περιορισμοί στην ανεξαρτησία: Πολλοί ασθενείς περιορίζονται σοβαρά στην ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κινητικότητα, την επικοινωνία και τις καθημερινές δραστηριότητες. Η συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και την κοινωνική συμμετοχή είναι σημαντικά περιορισμένη.
        • Αναπηρία: Ένα σημαντικό μέρος των προσβεβλημένων δεν μπορεί να επιστρέψει στην εργασία μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς παραμένουν μακροπρόθεσμα μακροπρόθεσμα και συχνά αναγκάζονται να αποκτήσουν σύνταξη αναπηρίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό και συναισθηματικό άγχος, καθώς και σε κοινωνική καταγωγή.

        Ανάγκες αποκατάστασης

        • Φυσιοθεραπεία: Για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της μυϊκής δύναμης.
        • Επαγγελματική θεραπεία: Βοηθά στην αντιμετώπιση των καθημερινών εργασιών και στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων.
        • Λογοθεραπεία: Για ασθενείς με διαταραχές γλώσσας ή ομιλίας.
        • ψυχοθεραπεία: Υποστηρίζει στην επεξεργασία συναισθηματικών και ψυχολογικών συνεπειών.

        Μακροπρόθεσμες προβλέψεις

        Ο Σοβαρή και διάρκεια των συνεπειών Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και από την ένταση της αποκατάστασης. Μερικοί ασθενείς μπορούν σχεδόν να ανακάμψουν πλήρως ενώ άλλες μόνιμες αναπηρίες έχουν.

        Στατιστικά σχετικά με την ανάγκη φροντίδας

        • Περίπου Το 40 % των επιζώντων του εγκεφαλικού επεισοδίου χρειάζονται φροντίδα μετά την εκδήλωση.
        • Περίπου 30 % ανάγκη μόνιμη φροντίδα Ή υποστήριξη στην καθημερινή ζωή, είτε μέσω συγγενών είτε υπηρεσιών επαγγελματικής φροντίδας, το θέμα Ακράτεια Και οι ανάγκες νοσηλευτικής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή

         

        Ταμπού Θέμα εγκεφαλικού επεισοδίου

        Ποιες αλλαγές συνοδεύονται από την ασθένεια που δεν συζητούνται κοινωνικά;

        Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο όχι μόνο οδηγεί σε δραστικές αλλαγές για όσους πληγούν, αλλά επίσης έχουν βαθιές επιπτώσεις στη ζωή των συγγενών. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν ιδιαίτερα το Διανομή ρόλων στην οικογένεια, ο συνεταιρισμός, ο σεξουαλικότητα και αυτό συναισθηματική ισορροπία μέσα στις σχέσεις. Εδώ είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που η εμπειρία των συγγενών, αλλά οι οποίες δεν μιλούν σχεδόν. Αυτό έχει βαθιές αιτίες: αφενός, οι οικονομικές ή σεξουαλικές πτυχές συνδέονται με ντροπή και στίγμα στην κοινωνία μας και, αφετέρου, οι οικογένειες δεν θέλουν να μεταφέρουν τις εσωτερικές τους οικογενειακές εντάσεις έξω. Μετά από όλα, αναρωτιόμαστε συνεχώς τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Τώρα αντιμετωπίζουμε τα πράγματα που μπορεί να μην τολμήσετε. Επειδή υποστηρίζουμε την ανοιχτή επικοινωνία.

        Διανομή ρόλων στην οικογένεια

        • Εξαγορά: Οι συγγενείς, ειδικά συνεργάτες ή παιδιά, συχνά πρέπει να είναι ο ρόλος του Φροντιστής αναλαμβάνω. Αυτό σημαίνει ότι είναι υπεύθυνοι για τη σωματική και συναισθηματική υποστήριξη του ασθενούς εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα καθήκοντα που είχαν μοιραστεί προηγουμένως αναλαμβάνονται τώρα από ένα άτομο, το οποίο αλλάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή του ατόμου. Αυτό συχνά βάζει τις δικές σας ανάγκες πίσω.
        • Απώλεια ισότητας: Η σχέση εταιρικής σχέσης ή γονέα-παιδιού είναι συχνά μη ισορροπημένη. Ένας συνεργάτης που προηγουμένως ενήργησε εξίσου στη σχέση καλλιεργείται τώρα από τον άλλο συνεργάτη, ο οποίος οδηγεί σε μια νέα, συχνά ασύμμετρη κατανομή ρόλων.
        • Πίεση: Τα μέλη της οικογένειας που φροντίζουν τη φροντίδα συχνά βιώνουν υψηλό Πίεση. Πρέπει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με την ιατρική περίθαλψη, την αποκατάσταση και τη φροντίδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και συντριπτική.

        Αλλαγή της εταιρικής σχέσης

        • Μετατόπιση της σχέσης: Το εγκεφαλικό επεισόδιο οδηγεί σε ένα Μετατόπιση στην εταιρική σχέση, δεδομένου ότι ο πρώην ίσος συνεργάτης μπορεί τώρα να βασιστεί σε εκτεταμένη φροντίδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια προηγούμενης δυναμικής και νέων συναισθηματικών εντάσεων.
        • Μεταβολή των ρόλων: Ένας συνεργάτης που είναι τώρα ως Νοσοκόμα Βλέπει, μπορεί να έχει την αίσθηση ότι η προηγούμενη εταιρική σχέση και οι σχετικές συναισθηματικές δραστηριότητες χάνονται. Η απώλεια της ρομαντικής σχέσης υπέρ ενός νοσηλευτικού ρόλου μπορεί να αποδυναμώσει ή να αλλάξει τη συναισθηματική δέσμευση.
        • Συναισθηματικό άγχος: Ο υγιής συνεργάτης πρέπει συχνά Απογοήτευση, θλίψη Και να ασχοληθεί με ένα αίσθημα συντριπτικής, επειδή η δομή της σχέσης αλλάζει. Ταυτόχρονα, πρέπει να υποστηρίξει τον συνεργάτη που ασχολείται επίσης με τη νέα πραγματικότητα.

        σεξουαλικότητα

        • Μεταβολή της οικειότητας: Τα εγκεφαλικά επεισόδια συχνά οδηγούν Αλλαγές στη σεξουαλικότητα. Οι φυσικοί περιορισμοί, η παράλυση και το αίσθημα της αλλαγμένης σώματος του ασθενούς μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλικές ανάγκες να πάρουν ένα πίσω κάθισμα. Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί ή ντρέπονται για τους περιορισμούς τους, γεγονός που επηρεάζει τη σεξουαλική εγγύτητα. Επιπλέον, οι ορατά άρρωστοι συχνά θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί και σεξουαλικά ελκυστικοί. Είναι δύσκολο για πολλούς συγγενείς να το προφέρουν αυτό.
        • Αβεβαιότητα και απροθυμία: Ο θρεπτικός συνεργάτης μπορεί να αισθάνεται ανασφαλής πώς πρέπει να συναντήσει τον πληγέντες συνεργάτη όσον αφορά τη σεξουαλικότητα και την οικειότητα. Τα νοσηλευτικά καθήκοντα μπορούν να είναι ένα ρομαντική σχέση Η εκτόξευση, η οποία καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Ως εκ τούτου, υπάρχει συχνά μια ανισορροπία μέσα στις διαφορετικές ανάγκες μιας εταιρικής σχέσης.
        • Συναισθηματική απόσυρση: Μερικά ζευγάρια βιώνουν ένα συναισθηματική απόσυρση Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, δεδομένου ότι η ανάγκη για φροντίδα συνθέτει διαφορετικές προτεραιότητες και το αίσθημα οικειότητας ωθεί στο παρασκήνιο. Τι προκύπτει από αυτό; Η τάση των σκέψεων και των αναγκών είναι ανεπαρκώς για να κοινοποιηθεί.

        Ψυχικό άγχος συγγενών

        • Συντριπτική και άγχος: Οι συγγενείς που φροντίζουν τη φροντίδα είναι συχνά με συναισθηματική συντριπτική αντιμετώπισε. Πρέπει να φροντίσετε τη φροντίδα του ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσετε τη δική σας καθημερινή ζωή. Αυτό το διπλό βάρος συχνά οδηγεί εξάντληση Και ακόμη και στο Εξάντληση. Το να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από το Freundeskreis ή να αναζητήσετε clubs -help είναι δύσκολο για πολλούς. Αλλά δεν είναι μόνοι - μια ανταλλαγή με όπως οι άνθρωποι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ανακούφιση.
        • Αίσθημα απομόνωσης: Πολλοί συγγενείς φροντίδας αισθάνονται τη δουλειά τους απομονωμένοςΕπειδή ο κοινωνικός κύκλος μειώνεται ή δεν έχετε χρόνο για τις δικές σας κοινωνικές επαφές. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συναισθηματική πηγή.
        • Συναισθήματα ενοχής: Οι συγγενείς συχνά αισθάνονται Συναισθήματα ενοχής, αν σκέφτεστε να μην κάνετε αρκετά για τον ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή να παραμελήσετε τις δικές σας ανάγκες. Αυτά τα συναισθήματα ενοχής μπορούν να επιβαρύνουν περαιτέρω τον συναισθηματικό δεσμό με τον ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

        Οικονομική επιβάρυνση

        • Επαγγελματικές αλλαγές: Συχνά οι συγγενείς που φροντίζουν τη φροντίδα πρέπει να μειώσουν τα ωράρια εργασίας τους ή να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τι να κάνουν Οικονομικές ζημίες οδηγεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες εντάσεις μέσα στην οικογένεια, ειδικά εάν ο ασθενής του εγκεφαλικού επεισοδίου χάνει επίσης την ικανότητά του να εργάζεται.
        • Δαπάνες νοσηλείας: Τα έξοδα για πρόσθετες νοσοκόμες, βοηθήματα και θεραπευτικά μέτρα παρέχουν ένα άλλο οικονομική επιβάρυνση Η προσαρμογή του χώρου διαβίωσης (π.χ., χωρίς ζωή στο εμπόδιο) μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλό κόστος.

        Κοινωνική απομόνωση

        • Απώλεια αναψυχής: Οι συγγενείς συχνά χάνουν ένα μεγάλο μέρος τους Χρόνος αναψυχής Και την προσωπική ελευθερία, δεδομένου ότι η φροντίδα απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια. Τα χόμπι, οι κοινωνικές συναντήσεις ή τα σχέδια διακοπών πιέζονται στο παρασκήνιο ή πλήρως εγκαταλειφθούν, γιατί τελικά, οι συγγενείς που φροντίζουν να λειτουργούν - μόνο δυστυχώς ξεχνούν τον εαυτό τους. Επίσης, θυμηθείτε ότι οι συγγενείς σας εξαρτημένων συγγενών σίγουρα δεν θέλουν να πάρετε τον εαυτό σας στο σύντομο λουρί. Οι δικές της συναισθηματικές εντάσεις περνούν επίσης στον ασθενή.
        • μοναξιά: Η απόσυρση από την κοινωνική ζωή μπορεί να είναι επίσης μοναξιά και οδηγεί τη συναισθηματική απομόνωση. Πολλοί συγγενείς που φροντίζουν να αισθάνονται μόνα επειδή οι φίλοι και οι γνωστοί δεν μπορούν να καταλάβουν το άγχος ή η επαφή με τους άλλους να σπάσουν.

        Μπορώ να αποτρέψω ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

        Ναι, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να γίνει σε πολλές περιπτώσεις στοχευμένο Μέτρα πρόληψης να αποφευχθεί, ειδικά αν το Παράγοντες κινδύνου να αναγνωριστεί και να ελεγχθεί νωρίς. Πολλές από τις κύριες αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων σχετίζονται με τρόπος ζωής- και Παράγοντες υγείαςπου μπορεί να επηρεαστεί. Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά μέτρα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου:

        Μέτρο πρόληψης Αιτιολόγηση Τι μπορείτε να κάνετε
        Ελέγξτε και θεραπεύστε την αρτηριακή πίεση Η υπέρταση (υπέρταση) είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο επειδή περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία και βλάπτει τα τείχη της, γεγονός που οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακών κλεισίματος ή ρωγμών. Τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και, εάν είναι απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή με αρτηριακή πίεση. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού επειδή το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Μια αρτηριακή πίεση στόχου μικρότερη από 140/90 mmHg συνιστάται συχνά.
        Υγιεινή διατροφή Μια ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και υπερβολικού βάρους - όλων των παραγόντων που ευνοούν τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μια δίαιτα χαμηλής θάλασσας, ινών με πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αιμορραγίας διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και μειώνει τις αρτηριοσκληρωτικές αποθέσεις. Μειώστε τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη επειδή αυτές οι αποθέσεις προάγουν στις αρτηρίες. Αυξήστε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (σε ψάρια), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση και μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος.
        Σωματική δραστηριότητα Η τακτική κίνηση μειώνει τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων διατηρώντας την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το βάρος υπό έλεγχο. Ο αθλητισμός βελτιώνει επίσης την αγγειακή λειτουργία, προάγει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Προσπαθήστε για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα (π.χ. περπάτημα γρήγορα, ποδηλασία, κολύμβηση). Οι καθημερινές βόλτες ή οι σκάλες αναρρίχησης μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
        Καπνός Το κάπνισμα προάγει τον σχηματισμό αρτηριοσκλήρυνσης (στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών) και αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Εάν καπνίζετε, πρέπει να σταματήσετε. Μετά από ένα χρόνο μετά τη στάση καπνού, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται σημαντικά. Η υποστήριξη από προγράμματα για την παύση του καπνίσματος, οι θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης ή οι ιατρικές συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες.
        Παρακολουθήστε το βάρος και τη ζάχαρη στο αίμα Η παχυσαρκία, ιδιαίτερα το σπλαχνικό λίπος (λίπος γύρω από τα κοιλιακά όργανα), συνδέεται στενά με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Ο σακχαρώδης διαβήτης βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και ευνοεί την ανάπτυξη εγκεφαλικών επεισοδίων. Χάνοντας βάρος εάν είναι απαραίτητο, συνδυάζοντας την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση. Μια μέτρια απώλεια βάρους 5-10 % μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Εάν είστε διαβητικοί, το κλείσιμο του ελέγχου σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητο για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
        Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες που αυξάνουν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, βλάπτει το ήπαρ και προωθεί την αρτηριακή φλεγμονή. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες. Για τους άνδρες, συνιστάται να μην καταναλώνουμε περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, για γυναίκες τίποτα περισσότερο από ένα ποτό.
        Διαχείριση άγχους Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η ανθυγιεινή διατροφή. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν μαζί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ανάπτυξη τεχνικών για την αντιμετώπιση του άγχους όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις αναπνοής ή τα τακτικά διαλείμματα στην καθημερινή ζωή. Η ανταλλαγή με φίλους ή η υποστήριξη ψυχολογικών συμβουλών μπορεί επίσης να βοηθήσει.
        Τακτικοί έλεγχοι υγείας Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης, συχνά παραμένουν μη ανιχνευμένες επειδή δεν προκαλούν άμεσα συμπτώματα. Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις συμβάλλουν στην αναγνώριση και στη θεραπεία αυτών των παραγόντων σε πρώιμο στάδιο. Ελέγξτε τακτικά τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε άνω των 40 ετών ή έχετε ήδη παράγοντες κινδύνου.

         

        Μέτρα πρόληψης εγκεφαλικό επεισόδιο Το εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει ένας από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους για την υγεία στη Γερμανία, αλλά όλοι έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε ενεργά τον κίνδυνο μας. Η πρόληψη αρχίζει με τον εαυτό μας: ένας υγιεινός τρόπος ζωής - μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και της απουσίας καπνίσματος - μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η συνειδητοποίηση των παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το στρες είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

        Η ευθύνη έγκειται στα χέρια μας για να κάνουμε τη ζωή μας θετικά και να προωθήσουμε τη μακροχρόνια υγεία. Μια αλλαγή στον τρόπο ζωής δεν είναι θύμα, αλλά μια επένδυση στο μέλλον μας. Παρέχοντας προσοχή και παρέχοντας ενεργά την υγεία μας, όχι μόνο προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αλλά και ανακουφίζουμε το σύστημα υγείας. Ας διασφαλίσουμε μια πιο συνειδητή Γερμανία μαζί - κάθε μικρό βήμα μετράει.

        Αφήστε ένα σχόλιο

        Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.