Happy Happy: 5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάλετε περισσότερα λαχανικά στο πιάτο
Χορτοφαγική διατροφή - Το μέλλον στο πιάτο;
Θα πίστευες ότι πάνω από το 10 % των Γερμανών ζουν τώρα χορτοφάγος;
Ναι, ακούσατε σωστά. Μια αντιπροσωπευτική έρευνα του Allensbach Market and Advertising Medal Analysis (AWA) Από το 2023 δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία επανεξετάζουν την κατανάλωση κρέατος. Ζουν πάνω 8 εκατομμύρια άτομα Χορτοφάγος στη Γερμανία, με σαφή ανοδική τάση. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι νεότεροι άνθρωποι αναλαμβάνουν συγκεκριμένα αυτόν τον τρόπο ζωής: κάθε έκτη χορτοφαγική ζωή μεταξύ των 18 έως 29 ετών- και η τάση συνεχίζεται.
Οι λόγοι για αυτό; Κυμαίνονται από ηθικές σκέψεις πάνω από Προστασία στο περιβάλλον Σε απτό Πλεονεκτήματα υγείας. Αλλά τι κάνει τη χορτοφαγική διατροφή τόσο ελκυστική και ποιες επιπτώσεις έχει στην κοινωνία μας, στο περιβάλλον και στην υγεία μας; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό.
Είναι η παραίτηση από το κρέας πραγματικά τόσο υγιής;
Τα επιστημονικά στοιχεία είναι σαφή: μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι κατά μέσο όρο Χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, α χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ένα Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων έχω. Επίσης ο κίνδυνος Διαβήτης τύπου 2 Να αρρωστήσει με χορτοφάγους, καθώς και την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Μια μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε κόκκινο κρέας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα 13 % υψηλότερος κίνδυνος πρέπει να πεθάνουν νωρίς σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο κρέας. Τα αποτελέσματα είναι σαφή: μια δίαιτα που βασίζεται σε φυτά όχι μόνο προάγει την υγεία, αλλά και επεκτείνει τη ζωή.
Τι είδους χορτοφαγική διατροφή υπάρχουν;
Η χορτοφαγία δεν είναι η ίδια με τη χορτοφαγία. Υπάρχουν διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τα ζωικά προϊόντα που βρίσκονται ακόμα στο μενού:
Ειδικά το Ευελιξία έχει γίνει πιο σημαντικό τα τελευταία χρόνια. Αυτή η δίαιτα επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος, αλλά επικεντρώνεται σε φυτικά τρόφιμα. Μια έρευνα του Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Γεωργίας και Τροφίμων από το 2022 το έδειξε αυτό Το 42 % των Γερμανών Καλέστε τον εαυτό σας μια ευελιξία.
Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για μια χορτοφαγική διατροφή;
Εάν αναρωτιέστε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι κάνουν το βήμα σε μια δίαιτα χωρίς κρέας, υπάρχουν πολλές καλές απαντήσεις. Εδώ είναι το Πέντε πιο συνηθισμένοι λόγοιΑυτό κάνει μια χορτοφαγική διατροφή τόσο ελκυστική:
Πλεονεκτήματα υγείας
Μια χορτοφαγική διατροφή έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους Καρδιαγγειακές παθήσεις, Υπέρβαρος και ακόμη και Ορισμένοι τύποι καρκίνου για την πρόληψη. Οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά χωρίς κρέας συχνά έχουν χαμηλότερες τιμές χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και γενικά ζουν πιο υγιεινά. Μια φυτική δίαιτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, ίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το σώμα και εμποδίζουν τις ασθένειες.
Καλοτόβη των ζώων
Η βιομηχανική εργοστασιακή γεωργία επικρίνεται για να αγνοήσει τα ηθικά πρότυπα. Κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια ζώα διατηρούνται και σφαγιάζονται υπό συχνά σκληρές συνθήκες. Μια χορτοφαγική δίαιτα βοηθά στη μείωση του πόνου αυτών των ζώων. Με την κατανάλωση φυτών με βάση τα φυτά, ορίζετε ένα σημάδι περισσότερης συμπόνιας και σεβασμού για τα ζωντανά όντα.
Προστασία στο περιβάλλον
Η παραγωγή κρέατος προκαλεί σημαντικό ποσοστό παγκόσμιας Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων Θα μπορούσε η μετάβαση σε δίαιτα λαχανικών Εκπομπές CO2 έως και 49 % περιορίζω. Επιπλέον, απαιτείται τεράστια ποσότητα νερού και γης για την κτηνοτροφία - για 1 κιλό βοδινό 15.000 λίτρα νερού καταναλώνεται. Ο ζωντανός χορτοφάγος αποτελεί ενεργό συμβολή στην προστασία του πλανήτη μας.
Πιο συνειδητό φαγητό και απόλαυση
Οι χορτοφάγοι ασχολούνται πιο εντατικά με τη διατροφή τους, η οποία συχνά οδηγεί σε έναν πιο συνειδητό χειρισμό φαγητού. Όποιος τρώει στην ανακάλυψη των λαχανικών της θα ανακαλύψει νέες Γεύσεις, χρησιμοποιείται δημιουργικές συνταγές Και συνολικά προωθεί μια πιο υγιεινή σχέση με το φαγητό. Αυτό Συμπεριφορά διατροφής Όχι μόνο συμβάλλει σε περισσότερη απόλαυση, αλλά και σε μια βελτιωμένη ευημερία. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μετά από κάθε μαγείρεμα της κουζίνας σας Καθολικός καθαριστής για να καθαρίσετε.
Πρόληψη αντοχής στα αντιβιοτικά
Στην εργοστασιακή γεωργία Μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών χρησιμοποιείται για την πρόληψη των ασθενειών και την προώθηση της ανάπτυξης των ζώων. Αυτή η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην ανάπτυξη του αντιβιοτικά -ανθεκτικά βακτήριαΑυτό επηρεάζει επίσης τους ανθρώπους. Μια χορτοφαγική δίαιτα βοηθά στην ελαχιστοποίηση της έμμεσης επαφής με αυτές τις αντίστασης και έτσι να προστατεύσει τη δική σας υγεία.
Καθαρίσουμε με πεισματάριους μύθους!
Η χορτοφαγική διατροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, αλλά περιβάλλεται επίσης από πολλές παρεξηγήσεις και προκαταλήψεις. Αυτά συχνά βασίζονται σε μισή γνώση ή ξεπερασμένες ιδέες για το τι σημαίνει πραγματικά μια φυτική διατροφή. Σε αυτό το άρθρο πηγαίνουμε σε μερικά από τα πιο συνηθισμένοι μύθοι ένα και παραδώστε τα συσχετισμένα Γεγονόταγια να δημιουργήσετε περισσότερη σαφήνεια και να καθαρίσετε με προκαταλήψεις.
Μύθος 1: Οι χορτοφάγοι δεν παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη
Γεγονός:
Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους για τη χορτοφαγική διατροφή είναι ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας Ανεπάρκεια πρωτεΐνης έχω. Το κρέας θεωρείται συχνά ως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, η οποία οδηγεί στην υπόθεση ότι οι χορτοφάγοι δυσκολεύονται να πάρουν αρκετό από αυτό.
Ωστόσο, η πραγματικότητα φαίνεται διαφορετική. Φυτικά τρόφιμα όπως Οσπρια (Φακές, φασόλια, ρεβίθια), τόφου, Ερεθίζω, Καρύδια, Σπόρος, Quinoa και Προϊόντα ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών. Η μέση απαίτηση πρωτεΐνης ενός ενήλικα είναι περίπου 0,8 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους - πολύ που οι χορτοφάγοι μπορούν εύκολα να καλύψουν με ισορροπημένη διατροφή. Για φίλαθλος Ή άτομα που ολοκληρώνουν εντατική εκπαίδευση μπορεί να είναι υψηλότερα, για παράδειγμα μεταξύ 1,2 και 2,0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους, ανάλογα με την ένταση εκπαίδευσης και τον στόχο.
Μύθος 2: Η χορτοφαγική διατροφή είναι ακριβή
Γεγονός:
Ένα συχνά ακούστηκε επιχείρημα εναντίον μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι ότι είναι ακριβό και επομένως δεν είναι προσιτό για όλους. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να λειτουργήσει, ειδικά αν εστιάσετε σε προϊόντα αντικατάστασης κρέατος επεξεργασίας ή εξωτικά συστατικά. Αλλά στην πραγματικότητα, μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι ακόμη φθηνότερη.
Λαχανικά, Οσπρια, Σιτηρά και Καρπός είναι συνήθως φθηνότερα από το κρέας και τα ψάρια. Λεπτομερώς Φασόλι, ρύζι, Φακή Και τα εποχιακά λαχανικά προσφέρουν μια θρεπτική ουσία -πλούσια βάση για μια ποικιλία πιάτων χωρίς να διαλύσει τον προϋπολογισμό.
Ειδικά προϊόντα όπως τα προϊόντα υποκατάστατου κρέατος Vegan μπορεί να είναι πιο ακριβά, αλλά δεν είναι απαραίτητα για την εκτέλεση μιας υγιούς, φυτικής διατροφής. Με λίγο σχεδιασμό και δημιουργική προσέγγιση, μπορείτε να προετοιμάσετε πολλά νόστιμα και θρεπτικά χορτοφαγικά γεύματα με απλά και φθηνά συστατικά.
Μύθος 4: Τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να είναι χορτοφάγος
Γεγονός:
Υπάρχουν ανησυχίες για την οποία μια χορτοφαγική διατροφή για Παιδιά ή Έγκυος Δεν θα ήταν αρκετό να καλύψουμε την ειδική σας απαίτηση θρεπτικών ουσιών. Αλλά αυτό δεν ισχύει αν η δίαιτα είναι καλά σχεδιασμένη.
Ο Αμερικανική διαιτητική ένωση Και άλλοι κορυφαίοι οργανισμοί υγείας έχουν διαπιστώσει ότι η καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους σε όλες τις φάσεις της ζωής, συμπεριλαμβανομένης εγκυμοσύνη, Θηλασμός, παιδική ηλικία και νεολαία. Σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδερο, Βιταμίνη Β12, ασβέστιο και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να γίνει μέσω φυτικών τροφών ή μέσω εμπλουτισμένα προϊόντα Και αν είναι απαραίτητο Διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να καταγραφεί επαρκώς.
Μύθος 5: Η χορτοφαγική διατροφή οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών ουσιών
Γεγονός:
Αυτός ο μύθος επιμένει, αλλά είναι σωστό μόνο αν η διατροφή ανισόρροπος είναι. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως Βιταμίνη Β12, σίδερο, ασβέστιο και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα άφθονα σε ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις λαχανικών ή εμπλουτισμένα τρόφιμα που παρέχουν επίσης αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
- Βιταμίνη Β12: Αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα, αλλά οι χορτοφάγοι μπορούν να το πάρουν μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων (π.χ. γάλα φυτού ή δημητριακά πρωινού) ή συμπληρώματα τροφίμων.
- σίδερο: Πηγές σιδήρου λαχανικών όπως φακές, φασόλια, tofu και πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι άφθονα. Η εγγραφή μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνης C (π.χ. Paprika, εσπεριδοειδή).
- ασβέστιο: Οι πηγές ασβεστίου λαχανικών είναι, για παράδειγμα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, kale), εμπλουτισμένο φυτικό γάλα και tofu.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Εμφανίζονται σε σπόρους λίνου, σπόρους chia, καρύδια και λάδι φύκια.
Με προσεκτικό σχεδιασμό και ποικίλη επιλογή τροφίμων, οι χορτοφάγοι μπορούν εύκολα να καλύψουν τις απαιτήσεις θρεπτικών ουσιών τους.
Πού πηγαίνει η τάση; Περιστούν περισσότεροι άνθρωποι χορτοφάγος;
Οι αριθμοί μιλούν μια σαφή γλώσσα: όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο επιλέγουν μια δίαιτα χωρίς κρέας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε κρέατα. Σύμφωνα με το Διεθνής Κάθε δέκατη ζει τώρα χορτοφάγος στη Γερμανία και ο αριθμός των vegansΤο εσωτερικό έχει επίσης αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι ειδικά, ειδικά οι γυναίκες, οδηγούν αυτή την τάση μπροστά. Οι γυναίκες κάνουν περίπου 70 % Ο χορτοφάγοςμέσα στη Γερμανία, ενώ για τους άνδρες 30 % Επιλέξτε αυτόν τον τρόπο ζωής.
Η χορτοφαγική διατροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Έκθεση διατροφής 2023 του Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας (BMEL) τρώω τώρα Πάνω από 8 εκατομμύρια άτομα χορτοφάγος. Που αντιστοιχεί περίπου 10 % του γερμανικού πληθυσμού. Ιδιαίτερα νεότεροι, ειδικά σε ηλικία 18 έως 29 χρόνια, είναι περισσότεροι χορτοφάγοι πιο συχνά, αν και το ποσοστό των γυναικών είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι στους άνδρες.
Ένα άλλο ενδιαφέρον φαινόμενο: όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι επανεξετάζουν την κατανάλωση κρέατος. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστήμιο Hohenheim Από το 2023 υπήρξε αύξηση πάνω από 15 % Για τους χορτοφάγους άνω των 50 ετών, οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν το βήμα σε μια διατροφή που βασίζεται σε φυτά - κυρίως για λόγους υγείας.
Η χορτοφαγία και η προστασία του κλίματος: Πώς επηρεάζει η διατροφή σας τον πλανήτη;
Ίσως έχετε ήδη ακούσει για τους τρομακτικούς αριθμούς: η ζωική παραγωγή είναι για 14,5 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου Υπεύθυνη, η οποία είναι ακόμη περισσότερο από όλη την κυκλοφορία μαζί. Ο Οργανισμός διατροφής και γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) διαπίστωσε ότι η μετάβαση σε δίαιτα που βασίζεται σε φυτά θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση αυτών των εκπομπών.
Επιπλέον, η παραγωγή κρέατος, ειδικά το βόειο κρέας, απαιτεί τεράστια ποσότητα γης και νερού. Εκτιμάται ότι είναι περίπου 1 κιλό βοδινό 15.000 λίτρα νερού καταναλώνεται. Εάν το θεωρείτε αυτό 77 % Χρησιμοποιείται η παγκόσμια γεωργική γη για την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια ζωοτροφών, γίνεται σαφές ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει τεράστια θετική επίδραση στον πλανήτη.
Είναι μια χορτοφαγική διατροφή κατάλληλη για όλους;
Αυτό είναι όπου έρχεται το πιο σημαντικό ερώτημα: Είναι η αποφυγή του κρέατος για όλους; Η απάντηση είναι: εξαρτάται από αυτό. Ενώ πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της υγείας, υπάρχουν επίσης ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να εξεταστούν. Είναι σημαντικό αυτό το είδος διατροφής να λαμβάνει χώρα σκόπιμα και τα τρόφιμα καταναλώνονται με στοχευμένο τρόπο. Τα προϊόντα υποκατάστατων κρέατος δεν φέρνουν προστιθέμενη αξία στην υγεία, ούτε έχουν αυτά τα πολύτιμα συστατικά, αλλά μάλλον, τα πρόσθετα, τους ενισχυτές γεύσης, τα πρόσθετα ζάχαρης και τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα.
Έλλειψη θρεπτικών ουσιών Μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εάν η διατροφή δεν είναι καλά σχεδιασμένη. Οι χορτοφάγοι πρέπει να βεβαιωθούν ότι αρκετά σίδερο, Βιταμίνη Β12, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και Πρωτεΐνες για καταγραφή. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, γι 'αυτό είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ισορροπημένη, ποικίλη διατροφή λαχανικών. Τα καρύδια, οι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των ελλειμμάτων.
Ένα φαγητό για σκέψη, καμία έκκληση για μετατροπή
Στο τέλος της ημέρας δεν πρόκειται και για κάποιον μετατρέπω Ή για να κάνετε μια ένοχη συνείδηση - αυτός είναι σίγουρα ο λάθος τρόπος να πείσετε τους ανθρώπους για μια χορτοφαγική διατροφή. Μάλλον, είναι περίπου να σκεφτόμαστεΑυτό που βάζουμε στο πιάτο μας κάθε μέρα και τι επηρεάζει το φαγητό μας στην υγεία, τα ζώα και το περιβάλλον μας. Κάθε κομμάτι είναι μια απόφαση και πρέπει να γίνει συνειδητά.