Vier Menschen die in einer Reihe stehen und auf ihre mobilen Geräte schauen
σύμβουλος

Digital Detox: Ο τρόπος για τη συνειδητή χρήση των ψηφιακών μέσων

Τα ψηφιακά μέσα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Σχεδόν όλοι ταξιδεύουν σε ηλεκτρονικά φόρουμ κάθε μέρα, είτε σε κοινωνικά δίκτυα είτε σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους και βύσματα κειμένου, όλοι είναι πάντα online και προσβάσιμοι. Ένα μήνυμα κειμένου γράφεται και αποστέλλεται σε δευτερόλεπτα, η απάντηση έρχεται αμέσως. Η επικοινωνία δεν ήταν ποτέ ευκολότερη από σήμερα. Αλλά αυτό που έχει ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα και μεγάλο όφελος στον σημερινό κόσμο μπορεί επίσης να έχει τη σκοτεινή του πλευρά. Λόγω της μόνιμης ροής πληροφοριών, η ψηφιακή πλημμύρα μπορεί γρήγορα να συμβεί, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχή. Σε αυτό το άρθρο, ενημερώνεται για το τι κάνει η αφθονία των μέσων ενημέρωσης με την υγεία μας και πώς να μειώσει την κατανάλωση και να κάνει την ψηφιακή χρήση της πιο ευαισθητοποιημένη.

Ψηφιακές πλημμύρες και τι κάνει μαζί μας

Οι σημερινές γενιές ήδη μεγαλώνουν με υπερβολική κατανάλωση μέσων ενημέρωσης και δεν γνωρίζουν πλέον την καθημερινή ζωή χωρίς τεχνολογικές συσκευές. Ακόμη και στο μικρό παιδί, μπορείτε ήδη να χειριστείτε ένα smartphone καλύτερα από ορισμένους ενήλικες από την παλαιότερη γενιά. Αυτό έχει ένα πλεονέκτημα, ειδικά στον σημερινό κόσμο, αφού ήδη παιδιά και νέοι ενήλικες Με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι εξοικειωμένοι και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό στην προσωπική και επαγγελματική σας καθημερινή ζωή. Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα: συχνά δεν έμαθαν επαρκώς χειρισμό αυτών των μέσων ενημέρωσης επειδή ήταν η πρώτη γενιά που μεγάλωσε με αυτό το ποσό της τεχνολογίας. Πολλοί νέοι και νέοι ενήλικες δηλώνουν ότι αισθάνονται συγκλονισμένοι και τόνισαν από την αφθονία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και το μαζικό και το ειδικό περιεχόμενο των ειδήσεων. Οι νέοι παραπονιούνται για σωματικές βλάβες όπως ο πόνος στην πλάτη και ο λαιμός καθώς και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μια υψηλή κατανάλωση μέσων είναι πολύ χρόνο -καταναλώνοντας, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να παραμεληθεί από σχολικά καθήκοντα και λιγότερες κοινωνικές επαφές.

Γυναίκα που είναι λυπημένη στον καναπέ, ο άνθρωπος που τρίβει τα μάτια του, γυναίκα που βάζει το κεφάλι της στα χέρια της

Ώρα προβολής

Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, ο μέσος χρόνος οθόνης των νέων συχνά ανέρχεται σε έξι και οκτώ ώρες. Η εντατική χρήση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Γράφημα που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των αντίστοιχων διαδικτυακών δραστηριοτήτων με κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την ημέρα

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona, η χρήση των μέσων ενημέρωσης αυξήθηκε έντονα. Η μακρά και για πολλές μοναχικές φάσεις απομόνωσης έκανε τις διαδικτυακές πλατφόρμες να χρησιμοποιούν και έτσι προσκεκλημένους ανθρώπους να βάλουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, το οποίο δεν μπορούσαν πλέον να ξοδεύουν έξω ή με άλλους, σε φόρουμ και εφαρμογές σε απευθείας σύνδεση. Οι πλατφόρμες όπως το Tiktok και το Netflix έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Στο κλείδωμα, τα σχολεία έκλεισαν, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι πέρασαν όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι και του οποίου η εστίαση επικεντρώθηκε όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο.

Balkend Diagram που δείχνει τι έμοιαζε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν από την Corona Apandemia και όπως μετά

Αλλά όχι μόνο η νέα γενιά επηρεάζεται από την υπερβολική κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης. Οι γενιές που έχουν ήδη μεγαλώσει και έχουν εδώ και πολύ καιρό στην επαγγελματική ζωή έχουν να κάνουν με πολλαπλές τεχνικές συσκευές κάθε μέρα. Είτε πρόκειται για το smartphone, ως κύρια συσκευή επικοινωνίας, το tablet για να ελέγξετε την εφημερίδα και τα μηνύματα ή το φορητό υπολογιστή εργασίας με μια δεύτερη οθόνη. Τα μάτια μας δεν είναι μόνο ιδιωτικά, αλλά και στην εργασία σε οθόνες. Η κύρια επικοινωνία λαμβάνει χώρα μέσω του WhatsApp, των ομάδων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Διάγραμμα κέικ που δείχνει ποιο ποσοστό του χρόνου σας περάσει λειτουργεί σε ψηφιακά μέσα

Χρήση των μέσων ενημέρωσης ως χαλάρωση μετά τη δουλειά

Ακόμη και αν οι άνθρωποι ήταν διαθέσιμοι όλη την ημέρα και έχουν αφιερώσει την προσοχή τους σε τεχνικές συσκευές, ξοδεύουν επίσης το χρόνο τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκτός των ωρών εργασίας. Επειδή αυτό αντιπροσωπεύει μια μορφή χαλάρωσης και ψυχαγωγίας για πολλούς ανθρώπους. Εκτός από τα φυσικά συμπτώματα στο λαιμό και την πλάτη, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ένα αίσθημα εξάντλησης και να προωθήσει τις διαταραχές του ύπνου. Για μερικούς, μια έντονη κατανάλωση μέσων μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια ορισμένη πίεση, για παράδειγμα μέσω συνεχών ειδοποιήσεων και το αίσθημα ότι πρέπει πάντα να είναι προσβάσιμο.

Ο τρόπος για την ψηφιακή αποτοξίνωση

Τώρα είναι καιρός να λάβετε συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή μιας επιτυχημένης αποτοξίνωσης των μέσων ενημέρωσης. Πολύ σημαντική εδώ: μείωση της ψηφιακής επιρροής χωρίς να αποφεύγει πλήρως τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας.

 

Βήμα 1: Δημιουργήστε συνείδηση

 

Πριν ξεκινήσει η αποτοξίνωση, είναι σημαντικό να καταστήσετε σαφές γιατί θέλετε να κάνετε αυτή την αποτοξίνωση.

  • Τι με ενοχλεί για την κατανάλωσή μου;
  • Πόσο άγχος αισθάνομαι με την κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης και τη συνεχή προσβάσιμη;
  • Έχω την αίσθηση ότι διατηρώ πολύ λίγες κοινωνικές επαφές μέσω της κατανάλωσης των μέσων ενημέρωσης;
  • Θέλω να δομήσω περισσότερο την καθημερινή μου ζωή και τις συνήθειες μου;

Καταγράψτε τους λόγους και δείτε τους ως κίνητρο για να αλλάξετε τις συνήθειες σας.

 

Βήμα 2: Αναλύστε τη διάρκεια ζωής

 

Εάν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι θέλετε να αλλάξετε τις ψηφιακές σας συνήθειες, είναι σημαντικό να λάβετε μια επισκόπηση της συμπεριφοράς ψηφιακής χρήσης σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας και να καλέσετε την ώρα της οθόνης σας. Έτσι παίρνετε μια επισκόπηση των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι περισσότερες συσκευές προσφέρουν λεπτομερή αξιολόγηση της ψηφιακής χρήσης σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε σε ποια ώρα της ημέρας και πόσο καιρό ξοδεύετε σε μια ειδική εφαρμογή.

 

Βήμα 3: Στόχος

 

Αφού αναλύσετε την ψηφιακή σας συμπεριφορά, πρέπει να ορίσετε σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους. Σκεφτείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε συνειδητά στο smartphone, το φορητό υπολογιστή ή το tablet σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σχεδιάσετε την κατανάλωσή σας:

 

  • Προσδιορίστε έναν χρόνο από τον οποίο δεν μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείτε ψηφιακά μέσα. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι από αυτή τη φορά μπορείτε να κάνετε μόνο δραστηριότητες "offline".
  • Μπορείτε επίσης να ορίσετε ένα ωριαίο όριο. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη στις περισσότερες τεχνικές συσκευές. Για παράδειγμα, μπορείτε να καθίσετε σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή μιας ώρας. Όταν αυτός ο φόρτος εργασίας εξαντληθεί, το χρησιμοποιείτε μόνο την επόμενη μέρα. Με αυτή τη μέθοδο μειώνετε την κατανάλωσή σας, αλλά δεν είστε υποχρεωτικοί όταν ή μέχρι να καταναλώσετε.
  • Η τελευταία μέθοδος που περιορίζει αποτελεσματικά την κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης είναι να εισαγάγετε μια ημέρα χωρίς μέσα. Για παράδειγμα, η Κυριακή θα προσφερθεί εδώ, γιατί τότε η πιθανότητα να χάσει κάτι πολύ σημαντικό δεν είναι τόσο μεγάλο. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εντελώς άγχος -ελεύθερο και απρόσιτο για μια ολόκληρη μέρα και χρησιμοποιώντας το πλήρες χρόνο για άλλα πράγματα.
Γυναίκα που κάθεται προσεκτικά σε μια πολυθρόνα και έχει ένα στυλό και έχει ένα μπλοκ μαζί της, ένα χέρι που εξυπηρετεί ένα smartphone, ένα χέρι που έχει ένα smartphone στο χέρι με την ώρα της οθόνης

Δοκιμάστε αυτές τις διαφορετικές επιλογές και βρείτε το σωστό για εσάς. Πιθανότατα χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσετε σε αυτήν την αλλαγή. Πάρτε μερικά λεπτά στο τέλος κάθε εβδομάδας για να προβληματιστούν για τις νέες σας συνήθειες και ενδεχομένως να προσαρμόσετε κάτι. Τι λειτούργησε καλά και τι άλλο θα μπορούσε να αλλάξει;

Κάθε αρχή είναι δύσκολη

Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο για εσάς στην αρχή να κολλήσετε στους νεοεισερχόμενους στόχους σας και να συνειδητά συνειδητά συνειδητά συνειδητά συνειδητά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας διευκολύνουν να αλλάξετε.

 

Βρείτε εναλλακτικές λύσεις που σας αρέσει και ότι μπορείτε να κάνετε εκτός σύνδεσης:

 

  • Κίνηση: Οι σωματικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα καλές ως αντίθεση με το να κάθονται μπροστά σε τεχνικές συσκευές. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ασκήσετε ένα συγκεκριμένο άθλημα ή να κάνετε τακτικές περιπάτους και περιηγήσεις με ποδήλατο στη φύση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες μπορεί να είναι μια ευχάριστη αλλαγή από τα ψηφιακά μέσα. Δεν είναι ασυνήθιστο για μικρούς τραυματισμούς που συμβαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Γι 'αυτό είναι σκόπιμο να δημιουργηθεί ο σωστός εξοπλισμός πρώτων βοηθειών, όπως το Holthaus Medical Active Bandage τσάντα να έχεις στο χέρι.
  • δημιουργικότητα: Το σχέδιο, η γραφή ή η φωτογραφία μπορεί επίσης να έχουν χαλαρωτική επίδραση σε εμάς.
  • Ευεξία: Αντί να κάθεστε μπροστά από το κινητό σας τηλέφωνο ή την τηλεόραση το βράδυ μετά τη δουλειά, μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένα κάτι άλλο για να χαλαρώσετε. Ένα ζεστό μπάνιο, τσάι και στοχευμένες ασκήσεις αναπνοής ή διαμεσολάβησης είναι επίσης καλές εναλλακτικές λύσεις. Δοκιμάστε το με τη χρήση μυρωδιών. Μερικές σταγόνες του Διάρυσμα Λάδι άρωμα φλιτζάνι Μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει και να μειώσει το μυαλό και το σώμα και να μειώσει το άγχος της ημέρας.
Γυναίκα που κάνει ένα χέρι άσκησης χαλάρωσης που έχει ένα πινέλο στο χέρι και ζωγραφίζει σε έναν καμβά, τον άνθρωπο που βόλτα στο ποδήλατο στο δάσος

Ο τρόπος χρήσης των ψηφιακών μέσων πιο συνειδητά

Στον σύγχρονο κόσμο μας, οι ψηφιακές συσκευές δεν μπορούν πλέον να ληφθούν υπόψη από την επαγγελματική και ιδιωτική καθημερινή μας ζωή. Αντιπροσωπεύει ένα πρακτικό εργαλείο για να κάνετε εργασίες γρηγορότερα ή να δικτυωθεί παγκοσμίως. Αλλά αυτή η μόνιμη συνδεσιμότητα φέρνει επίσης μειονεκτήματα. Το ερώτημα είναι: Τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό; Μια ψηφιακή αποτοξίνωση δεν σημαίνει την πλήρη αποφυγή των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας, αλλά τη χρήση της πιο συγκεκριμένα και πιο συνειδητά. Μέσα από τα πράγματα που μεταφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο, θα πρέπει τώρα να είστε ευκολότεροι Από τον ψηφιακό κόσμο Μπορεί να σας απενεργοποιήσει και να σας αφιερώσει περισσότερα πράγματα που βρίσκονται έξω από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Επειδή με το συνειδητό όφελος των ψηφιακών τεχνολογιών, μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο για τα βασικά πράγματα στη ζωή.

Περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρει ...

Αφήστε ένα σχόλιο

Λάβετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους.