Αυτισμός - Αποδοχή της ανθρώπινης ποικιλομορφίας
Τι είναι ο αυτισμός;
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δράσης, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον αυτισμό. Ίσως είχατε ποτέ κάποια σημεία επαφής με αυτό;
Ο αυτισμός ή επίσης ονομάζεται διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια πολύπλοκη νευρολογική και αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τη συμπεριφορά, την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση ενός ατόμου. Στην ICD 10, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μία από τις βαθιές αναπτυξιακές διαταραχές (ICD-10: F84). Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ορίστηκαν ως ασθένεια ή αναπηρία. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι "νευροδιακοπής" ή "νευροδιακόπτης -gang" είναι πιο συνηθισμένοι. Autist: Έτσι μέσα στο εσωτερικό δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ως εξασθενημένους, αλλά μόνο ως διαφορετικά - και επίσης θέλουν να αντιληφθούν και να αντιμετωπιστούν από την κοινωνία.
Τι λες γι αυτό „Autistic Pride Day "όλα;
Η αυτιστική ημέρα της υπερηφάνειας ", στη γερμανική" ημέρα της αυτιστικής υπερηφάνειας ", είναι μια διεθνής ημέρα δράσης που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου. Ξεκίνησε για πρώτη φορά από την οργάνωση "Aspies for Freedom" το 2005 για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή του αυτισμού στην κοινωνία.
Ακολουθούν μερικές βασικές πτυχές της ημέρας αυτιστικής υπερηφάνειας:
- Εορτασμός της αυτιστικής ταυτότητας: Η ημέρα θα πρέπει να ενθαρρύνει την κοινότητα του αυτισμού να είναι περήφανη για την ταυτότητά της. Πρόκειται για το να μην βλέπουμε τον αυτισμό ως έλλειμμα ή ασθένεια, αλλά ως φυσική παραλλαγή της ανθρώπινης νευροδιακοπής.
- Αύξηση της συνείδησης: Επιδιώκεται να βελτιώσει τη γενική ευαισθητοποίηση και την κατανόηση του αυτισμού. Η ημέρα θα πρέπει να βοηθήσει στη μείωση των προκαταλήψεων και των παρεξηγήσεων.
- Προώθηση αποδοχής: Η αυτιστική ημέρα της υπερηφάνειας υπογραμμίζει τη σημασία της αποδοχής των αυτιστικών ανθρώπων σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη από την εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική ζωή.
- Δραστηριότητες και εκδηλώσεις: Διάφορα γεγονότα και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται, όπως εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και εορτασμοί που διοργανώνονται από και για αυτιστικά άτομα.
- Σύμβολο: Το σύμβολο Infinity του ουράνιου τόξου χρησιμοποιείται συχνά για να αντιπροσωπεύει τον αυτισμό και τη νευροδιακοπή. Συμβολίζει το άπειρο των ανθρώπινων ικανοτήτων και της ποικιλομορφίας στην κοινότητα του αυτισμού.
Η αυτιστική ημέρα της υπερηφάνειας είναι μια σημαντική μέρα για να γιορτάσουμε και να τονίζουμε τα δικαιώματα και τη μοναδικότητα των αυτιστικών ανθρώπων ότι αποτελούν πολύτιμο μέρος της κοινωνίας.
Πόσα άτομα επηρεάζονται;
Η εμφάνιση του αυτισμού στη Γερμανία, όπως σε πολλές άλλες χώρες, μετράται με βάση το ποσοστό επικράτησης. Ο ρυθμός επικράτησης υποδεικνύει πόσο συχνά εμφανίζεται μια συγκεκριμένη ασθένεια σε μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.
Ακολουθούν μερικά σημαντικά σημεία σχετικά με την εμφάνιση αυτισμού στη Γερμανία:
- Ποσοστό επικράτησης: Οι τρέχουσες εκτιμήσεις υποθέτουν ότι περίπου το 1% του πληθυσμού επηρεάζεται από διαταραχή φάσματος αυτισμού (ASA). Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 800.000 άτομα στη Γερμανία.
- Διάγνωση: Οι διαγνωστικοί ρυθμοί για τον αυτισμό έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε βελτιωμένες διαγνωστικές μεθόδους και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του αυτισμού στην κοινωνία και με τους εμπειρογνώμονες.
- Διανομή φύλου: Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται συχνότερα με αγόρια και άνδρες από ό, τι σε κορίτσια και γυναίκες. Ο λόγος είναι περίπου 4: 1. Ωστόσο, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι ο αυτισμός συχνά διαγνωσθεί στις γυναίκες, καθώς τα συμπτώματά τους μπορεί να είναι λιγότερο προφανή ή εκφράζονται με άλλους τρόπους.
- Διάγνωση: Ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνά η διάγνωση γίνεται στην παιδική ηλικία. Η έγκαιρη ανίχνευση και οι πρώιμες παρεμβάσεις είναι σημαντικές για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υποστήριξη και ανάπτυξη για τα προσβεβλημένα παιδιά.
- Υποστήριξη και πόρους: Υπάρχουν διάφορες προσφορές υποστήριξης και πόροι για άτομα με αυτισμό στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων σχολείων, κέντρων θεραπείας και ομάδων αυτο -εξοπλισμού. Η ένταξη και η ενσωμάτωση των αυτιστικών ανθρώπων στην εκπαιδευτική και επαγγελματική ζωή προωθείται όλο και περισσότερο.
Ποιες μορφές αυτισμού είναι σήμερα γνωστές;
Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASS) περιλαμβάνουν μια ποικιλία καταστάσεων που διαφέρουν στο είδος και τη σοβαρότητά τους. Οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες στο φάσμα του αυτισμού είναι:
Πρώιμη παιδική ηλικία αυτισμός (σύνδρομο Caner):
- Αυτή είναι η πιο κλασική μορφή αυτισμού, η οποία είναι συνήθως αναγνωρίσιμη πριν από την ηλικία του τρίτου.
- Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τα επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς.
- Τα παιδιά με αυτισμό της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορούν επίσης να παρουσιάσουν αισθητικές ευαισθησίες και σοβαρά περιορισμένα συμφέροντα.
σύνδρομο Άσπεργκερ:
- Τα άτομα με σύνδρομο Asperger συχνά έχουν φυσιολογικά με την άνω των μέσων πληροφοριών και δεν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της γλώσσας.
- Ωστόσο, έχουν δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και συχνά παρουσιάζουν περιορισμένα και επαναλαμβανόμενα ενδιαφέροντα και συμπεριφορές.
- Το σύνδρομο Asperger συχνά διαγιγνώσκεται μόνο αργότερα στην παιδική ηλικία ή ακόμα και στην ενηλικίωση.
Άτυπος αυτισμός:
- Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει άτομα που πληρούν ορισμένα, αλλά όχι όλα τα κριτήρια για τον αυτισμό της πρώιμης παιδικής ηλικίας ή το σύνδρομο Asperger.
- Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια ή να αναπτυχθούν αργότερα.
- Ο όρος "PDD-NOS" χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρύτερη ομάδα αναπτυξιακών διαταραχών που δεν εμπίπτουν στις άλλες συγκεκριμένες κατηγορίες.
Σύνδρομο Rett:
- Αυτή είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τα κορίτσια.
- Μετά από μια αρχικά φυσιολογική ανάπτυξη, τα παιδιά με σύνδρομο RETT μεταξύ των ηλικιών 6 και 18 μηνών χάνουν τις ικανότητες που μαθαίνουν, ειδικά στον τομέα των κινητικών δεξιοτήτων και της γλώσσας.
- Το σύνδρομο Rett χαρακτηρίζεται από σοβαρές γνωστικές διαταραχές και σωματικές αναπηρίες.
Διαταραχή διαταραχής παιδικής ηλικίας (σύνδρομο Heller):
- Αυτή η πολύ σπάνια διαταραχή συμβαίνει συνήθως μετά από μια περίοδο τουλάχιστον δύο ετών φυσιολογικής ανάπτυξης.
- Τα παιδιά με αυτή τη διαταραχή χάνουν δεξιότητες σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσών, των κοινωνικών δεξιοτήτων και των κινητικών δεξιοτήτων.
Πώς διαγιγνώσκεται ο αυτισμός;
Η διάγνωση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (ASS) είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που συνήθως απαιτεί μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από μια διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορα βήματα για να κάνετε μια ακριβή και πλήρη διάγνωση. Εδώ είναι τα κύρια βήματα της διάγνωσης:
Έγκαιρη ανίχνευση και προβολή
- Παρατήρηση της ανάπτυξης: Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι παιδίατροι παρατηρούν την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας και δίνουν προσοχή σε σημάδια αναπτυξιακών καθυστερήσεων ή ασυνήθισης συμπεριφοράς.
- Δοκιμές διαλογής: Υπάρχουν τυποποιημένα εργαλεία διαλογής που χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή των παιδιών για τον αυτισμό, για παράδειγμα τον τροποποιημένο κατάλογο ελέγχου για τον αυτισμό στα νήπια (M-Chat) ή το ερωτηματολόγιο κοινωνικής επικοινωνίας (SCQ).
Λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ιστορικό ανάπτυξης
- ανομνή: Μια λεπτομερής συνομιλία με τους γονείς ή τους επόπτες για να κατανοήσουν το ιστορικό ανάπτυξης του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των ορόσημων, της συμπεριφοράς, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και των δεξιοτήτων επικοινωνίας.
- Πρώην ιατρικές και ψυχολογικές αναφορές: Ανασκόπηση προηγούμενων αναφορών και αξιολογήσεων για να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα.
- Παρατήρηση της συμπεριφοράς: Κλινική παρατήρηση του παιδιού σε διαφορετικές καταστάσεις για τον εντοπισμό τυπικών συμπεριφορών που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν τον αυτισμό.
- Τυποποιημένα όργανα παρατήρησης: Χρήση οργάνων όπως το πρόγραμμα διαγνωστικής παρατήρησης του αυτισμού (ADOS) για δομημένη παρατήρηση.
- Διαγνωστικές συνεντεύξεις: Χρήση τυποποιημένων συνεντεύξεων όπως η διαγνωστική συνέντευξη του αυτισμού (ADI-R) για τη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τα συμπτώματα και την πορεία τους.
- Δοκιμές ανάπτυξης και νοημοσύνης: Δοκιμές για την αξιολόγηση των γνωστικών δεξιοτήτων, όπως η κλίμακα πληροφοριών Wechsler για τα παιδιά (WISC) ή οι κλίμακες πληροφοριών Stanford-Binet.
- Κριτικές γλώσσας και επικοινωνίας: Δοκιμές για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων γλωσσών και επικοινωνιών, οι οποίες συχνά εκτελούνται από λογοθεραπευτές.
Πολυεπιστημονική αξιολόγηση
- Συνεργασία μεταξύ εμπειρογνωμόνων: Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων παιδιατρικών, ψυχολόγων, νευρολόγων, λογοθεραπευτών και επαγγελματικών θεραπευτών, συνεργάζεται για να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
- Συμβουλές και διαβούλευση: Η ομάδα συζητά τα αποτελέσματα των αναθεωρήσεων και έρχεται σε μια κοινή διαγνωστική απόφαση.
Αποκλεισμός άλλων διαταραχών
- Διαφορική διάγνωση: Είναι σημαντικό να αποκλειστούν άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές ασθένειες ή ιατρικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως γλωσσικές διαταραχές, διαταραχές άγχους ή αισθητηριακές διαταραχές.
Διάγνωση και αναφορά
- Διαγνωστικός διαχωρισμός: Μετά την ολοκλήρωση όλων των αξιολογήσεων, η διάγνωση μεταδίδεται στους γονείς ή τους επόπτες, μαζί με μια λεπτομερή εξήγηση των αποτελεσμάτων.
- Ατομικές συστάσεις: Με βάση τη διάγνωση, δίδονται συστάσεις για παρεμβάσεις, θεραπείες και μέτρα υποστήριξης για την προώθηση της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής του ενδιαφερόμενου παιδιού.
Συνεχής παρακολούθηση και προσαρμογή
- Τακτική φροντίδα: Συνεχής παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού και προσαρμογή των στρατηγικών παρέμβασης όπως απαιτείται.
- Προσαρμογή της υποστήριξης: Ευελιξία στην προσαρμογή της υποστήριξης για την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών του παιδιού.
Η διάγνωση του αυτισμού είναι μια λεπτομερής και ατομική διαδικασία που βασίζεται σε προσεκτική παρατήρηση και εκτεταμένη αξιολόγηση για να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται.
Ποια συμπτώματα έχουν αυτιστικά άτομα;
Τα συμπτώματα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (ASS) ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε τύπους και σοβαρούς βαθμούς, αλλά μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες: διαταραχές στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση καθώς και περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς και ενδιαφέροντα. Ακολουθούν μερικά κοινά συμπτώματα που συμβαίνουν σε αυτές τις κατηγορίες:
Διαταραχές στο κοινωνικό επικοινωνία και αλληλεπίδραση
Κοινωνική αλληλεπίδραση:
- Δυσκολίες οικοδόμησης και διατήρησης κοινωνικών επαφών.
- Προβλήματα με την κατανόηση και την ερμηνεία των κοινωνικών σημάτων όπως οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες και ο τόνος.
- Μικρό ενδιαφέρον για κοινές δραστηριότητες ή παιχνίδια με συνομηλίκους.
- Δυσκολίες να βρεθούν σε άλλους ή να κατανοήσουν τις προοπτικές τους (έλλειψη ενσυναίσθησης).
Επικοινωνία:
- Καθυστερημένη ανάπτυξη γλωσσών ή έλλειψη γλωσσικής ανάπτυξης.
- Δυσκολίες Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για παράδειγμα προβλήματα, ξεκινώντας μια συνομιλία ή μιλώντας εναλλάξ.
- Επανάληψη λέξεων ή φράσεων (Echolaly).
- Ασυνήθιστα φωνητικά μοτίβα, για παράδειγμα μονότονη ή τραγουδώντας τρόπο ομιλίας.
- Προβλήματα με την κατανόηση των αστείων, της ειρωνείας ή των μεταφορών.
Περιορισμένα, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς και ενδιαφέροντα
Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές:
- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως κούνιες, πτερύγια ή στροφή.
- Κοιτάζοντας τη διατήρηση ορισμένων ρουτινών και τελετουργιών, δυσκολίες με αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα.
- Υπερβολική ανησυχία με ορισμένα αντικείμενα ή θέματα.
Ειδικά ενδιαφέροντα:
- Εντατικό ενδιαφέρον για ορισμένα θέματα ή δραστηριότητες, συχνά ασυνήθιστο σε τύπο ή ένταση.
- Εστίαση σε τμήματα αντικειμένων (για παράδειγμα, στροφή τροχών).
Ευαισθησίες αισθητικότητας:
- Η υπερβολική ή υπο-ευαισθησία σε αισθητήρια ερεθίσματα, όπως ήχοι, φως, υφές ή μυρωδιές.
- Ασυνήθιστες αντιδράσεις σε αισθητηριακές εμπειρίες, για παράδειγμα αποστροφή σε ορισμένα ρούχα ή προτίμηση για ορισμένες υφές.
Άλλα πιθανά συμπτώματα
- Γνωστικές ικανότητες: Μερικοί άνθρωποι με αυτισμό έχουν πνευματικές βλάβες, ενώ άλλοι έχουν φυσιολογική ή πάνω από τη νοημοσύνη.
- Συναισθηματικές αντιδράσεις: Δυσκολίες στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών αντιδράσεων στην απογοήτευση ή το άγχος.
- Ικανότητες στο να χειρείζεσε μια μηχανή: Προβλήματα με λεπτές και ακαθάριστες κινητικές δεξιότητες, δυσκολίες συντονισμού.
Τα συμπτώματα μπορούν να είναι αναγνωρίσιμα στην πρώιμη παιδική ηλικία, συχνά πριν από την τρίτη ηλικία. Η διάγνωση και η υποστήριξη πρέπει να προσαρμοστούν μεμονωμένα, αφού κάθε άτομο έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και ανάγκες με αυτισμό.
Θεραπεία και υποστήριξη
Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας και υποστήριξης για άτομα με διαταραχές του φάσματος αυτισμού (ASS) που στοχεύουν στην προώθηση των δεξιοτήτων τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να τους υποστηρίξουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Εδώ είναι μερικές από τις πιο σημαντικές προσεγγίσεις:
Συμπεριφορική θεραπεία
Εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς (ABA):- Μια επιστημονικά υγιής προσέγγιση που στοχεύει στην προώθηση των επιθυμητών συμπεριφορών και στη μείωση της ανεπιθύμητης.
- Εντατικές, εξατομικευμένες συναντήσεις που συχνά πραγματοποιούνται σε μια κατάσταση ενός προς ένα.
- Εφαρμογή θετικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η αυτοπεποίθηση.
Θετική υποστήριξη συμπεριφοράς (PBS):
- Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενσωματώνει θετικές στρατηγικές συμπεριφοράς για τη μείωση των προβληματικών συμπεριφορών.
- Συμπερίληψη του περιβάλλοντος και της κοινότητας για την προώθηση βιώσιμων αλλαγών.
Γλώσσα και επικοινωνιακή θεραπεία
Λογοθεραπεία:
- Προώθηση γλωσσικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της άρθρωσης, του λεξιλογίου και της γλωσσικής κατανόησης.
- Υποστήριξη στην ανάπτυξη μη λεκτικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων, όπως εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες και συστήματα επικοινωνίας εικόνας.
Υποστηριζόμενη επικοινωνία (Ηνωμένο Βασίλειο):
- Χρήση βοηθημάτων όπως πίνακες εικόνων, συσκευές επικοινωνίας ή εφαρμογές για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας.
- Προώθηση της ανεξαρτησίας και βελτίωσης της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Εργοθεραπεία
Θεραπεία ενσωμάτωσης αισθητηριακής:- Θεραπεία των αισθητήριων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη ρύθμιση του αισθητήριου συστήματος μέσω στοχοθετημένων δραστηριοτήτων.
- Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων και της ευαισθητοποίησης του σώματος (εξυπηρετείτε για αυτό Συσκευές μασάζΓια να ορίσετε αισθητήρια ερεθίσματα)
- Υποστήριξη στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι σημαντικές για την καθημερινή ζωή, όπως η προσέλκυση, η κατανάλωση και η φροντίδα του σώματος.
- Προώθηση της ανεξαρτησίας και της ανεξαρτησίας.
Κατάρτιση κοινωνικών ικανοτήτων
Κοινωνικές ιστορίες:
- Βελτίωση των κοινωνικών καταστάσεων και συμπεριφορών μέσω ιστοριών που προωθούν την κατανόηση και την αντιμετώπιση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η εξαγορά και η επίλυση συγκρούσεων.
Ομαδική θεραπεία:
- Εκπαίδευση των κοινωνικών δεξιοτήτων σε μικρές ομάδες για την άσκηση των συνομηλίκων και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.
- Παιχνίδια ρόλων και πρακτικές ασκήσεις για τη βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Εκπαιδευτική υποστήριξη
Εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα:
- Προσαρμογή του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας στις ατομικές ανάγκες των παιδιών με αυτισμό.
- Χρήση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και θεραπευτών για να προσφέρουν στοχοθετημένη υποστήριξη.
Συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης:
- Ενσωμάτωση παιδιών με αυτισμό σε κανονικά μαθήματα σχολείων με πρόσθετη υποστήριξη.
- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της αμοιβαίας κατανόησης.
Ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη
φαρμακευτική αγωγή:
- Χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία συνοδευτικών συμπτωμάτων όπως ο φόβος, η κατάθλιψη ή η υπερκινητικότητα.
- Προσεκτική παρακολούθηση και προσαρμογή του φαρμάκου από έναν ειδικό.
- Υποστήριξη στην αντιμετώπιση συναισθηματικών και ψυχολογικών προκλήσεων μέσω θεραπευτικών συνομιλιών και παρεμβάσεων.
- Προώθηση της συναισθηματικής πηγής και της αυτο -ρύθμισης.
Υποστήριξη για οικογένειες
Εκπαίδευση και συμβουλές γονέων:
- Εκπαίδευση και υποστήριξη για τους γονείς να μάθουν αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του αυτισμού.
- Συναισθηματική υποστήριξη και ανταλλαγή εμπειριών.
- Ανταλλαγή και υποστήριξη μεταξύ των οικογενειών και εκείνων που επηρεάζονται για να μοιραστούν εμπειρίες και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον.
- Πρόσβαση σε πόρους και πληροφορίες.
Επαγγελματική υποστήριξη
Προσανατολισμός σταδιοδρομίας και συμβουλές:
- Υποστήριξη στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αναζήτηση κατάλληλης κατάρτισης ή χώρων εργασίας.
- Προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος και προώθηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων.
- Συνοδεύοντας και υποστήριξη στο χώρο εργασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση και τη μακροχρόνια απασχόληση.
- Παροχή προπονητών εργασίας και ατομική υποστήριξη.